Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oman asuinalueen lapset etusijalla lähikouluissa

Mielipide
 
Outi Salo

Katri Pynnöniemi kirjoitti (HS Mielipide 31. 1.) lähikouluperiaatteen rikkovan perheensä arjen.

Helsingissä kouluille on määritelty maantieteelliset oppilaaksiottoalueet. Koulut on mitoitettu oman oppilaaksiottoalueen väestölle. Oppilaalla on ensisijainen oikeus käydä sitä koulua, jonka oppilaaksiottoalueella hän asuu.

Oman oppilaaksiottoalueen koulu on oppilaan niin sanottu lähikoulu. Perhe voi hakea lapselle koulupaikkaa myös muusta koulusta kuin lähikoulusta, jos koulussa on tilaa.

Opetuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti joulukuussa 2014 ensimmäistä kertaa siitä, miten paljon 1.-luokkalaisia Helsingin peruskouluissa on.

Enimmäisoppilasmäärät perustuvat alueilla asuvien oppivelvollisuusikäisten lasten määriin. Ruotsinkielisten 1.-luokkalaisten enimmäisoppilasmääristä päätettiin vastaavalla tavalla jo edellisvuonna. Peruskoulun 7.-luokkalaisten määristä on päätetty opetuslautakunnan jaostoissa jo muutaman vuoden ajan.

Perusopetuslaki korostaa lähikouluperiaatetta. Kaikilla oppilailla on oikeus oman oppilaaksiottoalueensa kouluun.

Koulun enimmäisoppilasmäärä voidaan ylittää, jos lähikouluun ilmoitetaan omalta oppilaaksiottoalueelta arvioitua enemmän lapsia.

Enimmäisoppilasmäärä voi rajoittaa muualta kuin omalta oppilaaksiottoalueelta kouluun tulevien oppilaiden määrää.

Jos lapsi on otettu kouluun muulta kuin koulun omalta oppilaaksiottoalueelta, hänen sisaruksensa ei valitettavasti ole automaattisesti oikeutettu oppilaspaikkaan samassa koulussa.

Jos koulussa on tilaa, rehtori voi ottaa kouluun oppilaita oman oppilaaksiottoalueen ulkopuolelta yhdenvertaisia valintaperusteita soveltaen. Ensimmäinen valintaperuste on tällöin sisaruus.

Outi Salo
linjanjohtaja
Helsingin opetusvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat