Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yle on kotimaisen musiikin merkittävä tukija

Mielipide
 
Ville Vilén

Säveltäjien ja sanoittajien Elvis ry:n Nina Lithin mukaan (HS Mielipide 4. 2.) Yle ei ole onnistunut kotimaisen kulttuurin ja musiikin vaalijana, koska Yle käyttää joissakin ohjelmissaan Epidemic Soundsin niin sanottua katalogimusiikkia.

Valitettavasti Lithin väitteissä mittasuhteet ovat täysin hukassa. Katalogimusiikin käyttö on ollut Ylessä koeluontoista ja sen osuus musiikkikustannuksista on yhden prosentin luokkaa siitä, mitä Yle maksaa musiikin tekijänoikeusjärjestöjen kautta musiikin tekijöille vuosittain.

Tämän lisäksi Yle maksaa korvauksia suoraan muusikoille ja tilaa musiikkia tekijöiltä. Yle maksaa vuosittain yhteensä kymmeniä miljoonia euroja tuloina suomalaisille muusikoille.

Ylen oikeusmaksut musiikin tekijöille ovat kasvaneet 2,1 miljoonaa euroa vuodesta 2011 vuoteen 2014. Kolmessa vuodessa kasvua maksuihin on tullut lähes viidenneksen verran.

Yle esittää kotimaista musiikkia radiokanavillaan vuosittain yhteensä noin 18 000 tunnin verran. Määrä on viime vuosista kasvanut. Ylen radiokanavien musiikista lähemmäs 40 prosenttia on kotimaista. Radio Suomessa kotimaisen musiikin osuus on peräti 50,5 prosenttia ja YleX:ssä 36,5 prosenttia.

Draamasarjoista Syke on poikkeus katalogimusiikin käytössä. Sykkeen tunnusmusiikki on sarjaa varta vasten sävellettyä kotimaista musiikkia. Lähes kaikissa Ylen tuottamissa tai tilaamissa draamasarjoissa on kotimainen, sarjaa varten sävelletty musiikki.

Yle käyttää 86 prosenttia ohjelmatoiminnan rahasta kotimaisen sisällön tekemiseen. Ylen budjetista kanavoitui vuonna 2013 noin 74 miljoonaa euroa suoraan suomalaiselle luovalle alalle. Arviolta yli 90 prosenttia kaikesta Ylen käyttämästä rahasta jää kotimaahan.

Meille Ylessä työ kotimaisen kulttuurin edistämiseksi on äärimmäisen tärkeä tehtävä, siksi Nina Lithin esittämä väite tuntuu tikarin pistolta suoraan sydämeen.

Ville Vilén
luova johtaja, Yle

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat