Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakentaminen on parasta elvytystä

Mielipide
 
Ben Grass
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Suomen heikko taloussuhdanne on nostanut esiin asuntomarkkinoiden ja -tarjonnan vääristyneen tilanteen. Kohtuuhintaisista asunnoista on selvä pula, varsinkin vuokra-asunnoista. Kysyntään ei pystytä vastaamaan varsinkaan pääkaupunkiseudulla ja väestöään kasvattavissa kaupungeissa.

Jatkuva kaupungistuminen vaatii uusia asuntoja. Seuraavina vuosikymmeninä yli puoli miljoonaa suomalaista siirtyy maaseudulta kaupunkeihin lähemmäksi työpaikkoja ja palveluja. Tähän haasteeseen pitää vastata oikein.

Esimerkiksi pieniä vuokra-asuntoja voi hyvin rakentaa liikenneväylien läheisyyteen ja samalla kehittää uusia tapoja kaupunkiliikenteelle. Asuntotuotannossa on otettava huomioon myös ikääntyvät ihmiset.

Suomessa on vuonna 2030 arviolta 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta. Ainakin osa heistä haluaa luopua omakoti- ja rivitalostaan ja muuttaa kaupunkiin lähelle palveluja ja lapsiaan sekä vapautua oman talon kunnossapidosta.

Asuntomarkkinat jakautuvat kahtia. Asuntojen hinnat säilyvät korkeina kaupunkikeskustoissa, mutta vähemmän kiinnostavilla alueilla asunnot menettävät arvoaan. Pohjola Rakennus Oy:n konsernijohtaja Juha Metsälä esitti (HS Mielipide 22. 1.) asuntoalan odottavan oikeita päätöksiä. Olen samaa mieltä.

Olen ollut rakennus- ja kiinteistöalalla pitkään ja nähnyt läheltä, miten asuntotuotantoa on pysytty käyttämään tehokkaana suhdanteiden tasaajana. Tämä keino olisi taas tarpeen. Riittävä kohtuuhintainen asuntotuotanto oikeille paikoille olisi parasta mahdollista elvytystä nyt, kun investoinnit ovat muuten vähäiset.

Asuntojen rakentaminen työllistää ja tuo verovaroja valtiolle ja kunnille. Asuntotuotannon määrän pitäisi olla noin 30 000 asuntoa vuodessa. Siihen liittyy myös infran rakentaminen ja vanhojen asuntojen laajahkot peruskorjaukset, jotka onneksi ovatkin hyvässä vauhdissa.

Olen todella huolestunut vuokrien jatkuvasta noususta ja siitä, että kaavoitus ei suosi kohtuuhintaista rakentamista. Kunnilta puuttuu tehokas maapolitiikka, ja kaavoitusta jarruttavat usein uusien asuntoalueiden rakentamisesta aiheutuvat menot. Yleensä kehittyvä kunta kuitenkin hyötyy uusista asukkaista.

Vuokra-asuntojen omistamisesta ovat kiinnostuneita myös uudet asuntorahastot ja yksityiset sijoittajat. Vuokra-asuntokannan omistamisen olisi hyvä olla pitkäkestoista, kuten se yleensä on kunnilla, isoilla vuokra-asuntoyhtiöillä, eläkevakuutusyhtiöillä ja säätiöillä.

Monissa kaupungeissa, etenkin Helsingissä, tyhjää toimistotilaa on paljon. Toivottavasti näitä tiloja voitaisiin muuttaa myös taloudellisin perustein järkevästi asunnoiksi.

Ben Grass
rakennusneuvos, varatuomari, rakennus- ja kiinteistöalan
hallitusammattilainen, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat