Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin täytyisi ymmärtää metropolihallintoa

Mielipide
 
Ulla Palomäki

Helsingin Sanomat kertoi otsikossaan (27. 1.), että Suomi on jäämässä ilman metropolia. Tällä viitattiin Espoon päätökseen olla suostumatta pääkaupunkiseudun viiden kunnan yhdistämiseen jättikaupungiksi.

Helsinki on ajanut pääkaupunkiseudun suurkuntahanketta kuin käärmettä pyssyyn. Ongelman ydin on kaavaillun metropolikaupungin päätösvalta. Sen valtuustoon tulisivat helpommin valituiksi ne, joilla on laajaa valtakunnallista näkyvyyttä eli he olisivat jonkin sortin julkkiksia tai vaikkapa kansanedustajia. Onkin hyvä kysymys, onko edellä mainituilla tarpeeksi tietoutta tai aikaa laajan metropolialueen ongelmien ratkomiseen.

Merkittäviä alueita pääkaupunkiseudulta voisi jäädä kokonaan "pimentoon", ilman edustajia jättikunnan valtuustossa. Suurin osa jättikunnan päättäjistä olisi todennäköisesti helsinkiläisiä, joiden näkemys esimerkiksi Espoon kompleksisuudesta on puutteellinen. Entisenä helsinkiläisenä tiedän tämän itsekin. Tämä kaventaisi huomattavasti lähidemokratiaa. Tällainen metropolikaupungin yksisilmäinen päätöksenteko vaarantaisi koko alueen kehityksen ja vaikuttaisi haitallisesti Suomen taloudelliseen kilpailukykyyn, sillä 40 prosenttia Suomen taloudesta tehdään metropolialueella.

Kuntien päätösvaltaa ei saa kaventaa liikaa. 14 kunnan ketterä metropolihallinto tarjoaisi laajemman päätöksentekopohjan pääkaupunkiseudulle, varsinkin, jos kolmen vaalipiirin ehdotus toteutuisi. Kolme vaalipiiriä takaisi sen, että suuria alueita ei jäisi ilman edustusta vaaleilla valitussa valtuustossa.

Ulla Palomäki
kaupunginvaltuutettu (kok) Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat