Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Peruspäivärahassa ei ole tarveharkintaa

Mielipide
 
Anna Mäki-Jokela

Mauri Venemies kirjoitti mielipidesivulla (HS 2. 2.) työttömyysturvan ajankohtaisista muutosehdotuksista ja kritisoi työttömyyskassaan kuulumattomien asemaa. Kirjoituksessa oli muutama perusturvaan liittyvä asiavirhe, jotka on syytä korjata.

Kela maksaa asiakkailleen joko peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea. Työttömyyskassan jäsenet hakevat ansiopäivärahaa omasta työttömyyskassastaan.

Peruspäivärahaa maksetaan henkilöille, jotka ovat täyttäneet työssäoloehdon, ja työmarkkinatukea maksetaan henkilöille, jotka eivät ole täyttäneet työssäoloehtoa, sekä henkilöille, jotka ovat saaneet työttömyyspäivärahaa enimmäisajan.

Peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat määrältään samansuuruisia (32,80 euroa päivässä vuonna 2015). Henkilön mahdolliset työstä tai sivutoimisesta yritystoiminnasta saamat palkka- tai muut ansiotulot vähentävät niitä suojaosan ylittävältä osalta.

Työmarkkinatuessa sovelletaan lisäksi tarveharkintaa. Tarveharkinnassa tuen suuruuteen vaikuttavat myös henkilön muut tulot sekä vanhempien tulot silloin, kun he asuvat samassa taloudessa.

Puolison tuloja ei sen sijaan ole otettu työmarkkinatuen tarveharkinnassa huomioon enää vuoden 2013 alusta lähtien.

Anna Mäki-Jokela
lakimies, Kela

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat