Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsinki lyö laimin valmistavan opetuksen

Mielipide
 
Ulla Suonio Eeva Suhonen Kaisa Eskola

Maahanmuuttajien valmistava opetus on Helsingissä heikoissa kantimissa. Opetushallituksen suosittelema luokkakoko on 8–10 oppilasta. Monissa luokissa oppilaita on lähes kaksinkertainen määrä. Helsingin opetusvirasto ei ole asettanut ylärajaa luokkakoolle.

Suomeen ulkomailta muuttavat lapset ja nuoret opiskelevat ensimmäisen vuoden uudessa kotimaassaan niin sanotulla valmistavalla luokalla Suomen kieltä ja kulttuuria. Normaalille peruskoululuokalle oppilaat siirtyvät yhden vuoden valmistavan opetuksen jälkeen.

Yläkouluikäisillä nuorilla kielen oppiminen on hitaampaa kuin alakoululaisilla. Valmistavan luokan jälkeen oppilaan pitäisi kuitenkin pystyä opiskelemaan tavallisella luokalla kaikissa oppiaineissa. Tämä tuottaa osalle ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, mikä johtaa helposti turhautumiseen ja luovuttamiseen.

Lähialueilta Suomeen tulevat nuoret ovat joutuneet usein muuttamaan vanhempiensa työn perässä vastoin omaa tahtoaan. Kriisialueilta tulleilla nuorilla taas saattaa olla takanaan rankkoja kokemuksia. Molemmissa tapauksissa monet oireilevat psyykkisesti, mutta apu jää saamatta kielitaidon ja resurssien puuttuessa.

Valmistavan luokan oppilaiden tiedot ja taidot poikkeavat toisistaan huomattavasti. Samalla luokalla saattaa olla lukutaidoton ja lukion käynyt nuori.

Lisähankaluuksia aiheuttaa se, että oppilaita tulee luokalle ympäri vuoden. Syksyllä tulleet oppilaat osaavat jo suomen alkeet samalla kun tammi–helmikuussa tulevat joutuvat aloittamaan kielenopiskelun alusta.

Opettaja joutuu käytännössä opettamaan jokaista oppilasta erikseen oppilaiden erilaisten lähtökohtien takia. Kaikilla luokilla ei ole omaa koulunkäyntiavustajaa eikä eritasoisia oppilaita voi sijoittaa eri luokkahuoneisiin.

Valmistavan opetuksen antaminen rahoitetaan oppilaskohtaisella valtionosuudella. Kunta saa jokaisesta valmistavan opetuksen oppilaasta kaksinkertaisen valtionavun. Kukaan ei kuitenkaan valvo, että raha käytetään maahanmuuttajien opetukseen. Ei ole ihme, että moni valmistavan opetuksen virka jää täyttämättä eikä päteviä hakijoita löydy.

Opetusolosuhteet ovat niin heikot, ettei edes ammattitaitoisimmalla ja työlleen omistautuneimmalla opettajalla ole mahdollisuutta antaa kunnon opetusta. Opettajat uupuvat ja vaihtavat alaa.

Valmistava opetus ei kiinnosta puolueita. Syy on selvä: vain joka viides maahanmuuttaja äänestää kuntavaaleissa. Helsingin kaupungin opetusvaliokunnan pöytäkirjoissa valmistavaa opetusta ei mainita.

Kuinka moni kunnallispoliitikko on kuullut puhuttavan valmistavasta luokasta?

Suomi tarvitsee lisää maahanmuuttajia. Kielitaidottomat maahanmuuttajanuoret jäävät helposti yhteiskunnan ulkopuolelle eivätkä työllisty.

Euro valmistavaan opetukseen maksaa itsensä takaisin parempana työllisyytenä ja yhteiskuntarauhan säilymisenä. Joissain kunnissa asiat ovat onneksi paremmin kuin pääkaupungissa.

Ulla Suonio
Eeva Suhonen
Kaisa Eskola
valmistavan luokan opettajia
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat