Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko Helsingissä tilaa uusille ajatuksille?

Mielipide
 
Mirko Nieminen

Kaupunkisivujen jutun (HS 4. 2.) mukaan kantakaupungissa on 23 699 pysäköintipaikkaa ja lisäksi taloyhtiöiden pihoilla arvioidaan olevan kaavoittamattomilla paikoilla yli 16 000 autoa. Pelkästään näiden ylimääräisten autojen sanotaan vievän Punavuoren, liki 9 000 asukkaan kaupunginosan, verran tilaa.

Ratkaisuksi ehdotetaan autojen viemistä maan alle. Yksi maan alle rakennettu autopaikka maksaa saman verran kuin auto, jota paikalla makuutetaan. Autopaikkojen määrän lisääminen maan alle rakennettavilla autopaikoilla on ristiriidassa myös uuden yleiskaavaluonnoksen kanssa. Sen peruspilarit ovat kaupunkibulevardit ja raideliikenne, eli yksityisautoilun vähentäminen.

Voisi olla aika lopettaa ainakin Kutsuplus-palvelun ja yhteiskäyttöautojen vähättely. Kantakaupungissa huomattava osa henkilöautoista on vajaakäytössä. Talvisin sen näkee hyvin, aina lumisateen jälkeen. Jo yksikin yhteiskäyttöauto korvaa noin kymmenen autoa ja säästää itsensä takaisin autopaikkojen hinnassa.

Toinen huomattava asia on Malmin lentoaseman muuttaminen asuinalueeksi, käytännössä samalle määrälle asukkaita kuin Punavuoressa. Idea asuinalueesta on vanha ja yhtä huono kuin ennenkin. Yli kymmenen vuotta jatkuneesta rakennuskiellosta huolimatta Malmin lentoasema on edelleen vireä. Ilmailu on tärkeä osa myös minkä tahansa vireän ja kehittyvän kaupungin identiteettiä.

On ehdotettu jopa Helsinki-Vantaan lentokentän siirtämistä kauemmaksi asuntojen tieltä. Tallinnaanko? Siellä noin neljän kilometrin päässä keskustasta ja matkustajasatamasta sijaitsevaa maan vilkkainta lentoasemaa suunnitellaan kehitettäväksi sadalla miljoonalla eurolla seuraavien viiden vuoden aikana.

Yksityisautoilua Tallinnassa on saatu vähennettyä maksuttomalla joukkoliikenteellä. Suomessa pääkaupunkiseudulle suunnitellaan entistä monimutkaisempaa lippujärjestelmää.

Onko Helsinki vuonna 2050 taantuva kaupunki vai onko Helsingissä tilaa myös uusille ajatuksille? Liikenteen ja ilmailun kehittämiselle?

Mirko Nieminen
järjestelmäasiantuntija
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat