Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nyt tarvitaan aktiivista työvoimapolitiikkaa

Mielipide
 
Tuija Oivo Jussi Toppila Jarkko Tonttila

Viime päivinä on käyty vilkasta keskustelua ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisesta. Aiemmin viime vuoden lopulla käynnisteltiin keskustelua koeaikojen pidentämisestä tai määräaikaisten työsuhteiden käytön helpottamisesta. Nykyisessä vaikeassa työmarkkinatilanteessa kaikki keskustelu, jolla etsitään uusia keinoja työllisyyden edistämiseksi ja työmarkkinoiden toimivuuden parantamiseksi, on tervetullutta.

Yhdestä asiasta olemme kuitenkin huolissamme: keskustelu painottuu liiaksi yksittäisiin asiakysymyksiin eikä työpolitiikan kokonaisuuteen kiinnitetä huomiota. Samalla kuitenkin haikaillaan Tanskan tai Saksan kuuluisien työmarkkinamallien perään.

Tanskassa ja Saksassa menestys perustuu nimenomaan työpolitiikan eri osien johdonmukaiseen ja koordinoituun kehittämiseen. Esimerkiksi Tanskassa lyhytkestoiseen mutta korkeatasoiseen työttömyysturvaan yhdistyy erittäin vahva panostus aktiiviseen työvoimapolitiikkaan. Tällä tuetaan työttömäksi jääneen nopeaa siirtymistä uuteen työpaikkaan.

Tulevaisuuden työmarkkinoilla siirtymät työstä työhön ja työttömyyden kautta työhön lisääntyvät. Työnteko ja yrittäjyys saavat uusia muotoja. Yhä useampi työllistää itse itsensä.

Työmarkkinajoustojen ja työttömyysturvan kehittäminen eivät yksin riitä luomaan tarvittavaa dynamiikkaa ja turvaa näissä työelämän taitekohdissa. Tarvitsemme oikein kohdennettuja, riittävästi resursoituja ja vaikuttavia työvoimapoliittisia toimia.

Aktiivinen työvoimapolitiikka on siis työmarkkinoiden jouston ja turvan takuumies – edistäen työvoiman saatavuutta, purkaen työvoiman kysynnän esteitä sekä sovittaen yhteen työvoiman kysyntää ja tarjontaa.

Julkisten työvoimapalvelujen tuloksellisuus ja vaikuttavuus korostuvat työmarkkinoiden ja julkisen talouden vaikeassa tilanteessa. Yhä vähemmällä pitäisi saada enemmän aikaan. Te-palvelun henkilöstöresurssien tason turvaaminen on kriittistä palvelukyvyn säilyttämisen kannalta.

Parhaillaan valmistelemme julkisten työvoimapalvelujen uudistustyön määrätietoista jatkamista ensi hallituskaudella toteutettavaksi. Palvelun asiakaslähtöisyyttä vahvistetaan ja uusia henkilökohtaisen palvelun ratkaisuja kehitetään digitaalisuutta hyödyntäen.

Palveluja suunnataan entistä voimakkaammin yritysten tarpeet huomioon ottavaksi lisäämällä suoraa yhteydenpitoa yrityksiin ja yrittäjäjärjestöihin. Rakennamme palveluissa kumppanuuksia julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin välillä, ja luomme näin uudenlaisia ratkaisuja työllistymisen turvaamiseksi.

Suomen työmarkkinoiden toimivuutta tulee kehittää tasapainoisena kokonaisuutena, jossa aktiivisella työvoimapolitiikalla on oma tärkeä roolinsa. Uusi strategisen hallitusohjelman malli tarjoaa tällaiseen tarkasteluun hyvän alustan.

Tuija Oivo
ylijohtaja
Jussi Toppila
ohjelmajohtaja
Jarkko Tonttila
kehittämispäällikkö
työ- ja elinkeinoministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat