Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ammattikouluissa on liikaa akateemisia aineita

Mielipide
 
Petri Karisma

Nykyisessä ammatillisessa perustutkinnossa on paljon akateemisia oppisisältöjä, kuten äidinkieltä, vieraita kieliä ja matematiikkaa. Nämä aineet muodostavat lähes 20 prosenttia kaikesta opetuksesta.

Olen toiminut opettajana ammatillisissa oppilaitoksissa noin viiden vuoden ajan ja olen tänä aikana huomannut, että suurelle opiskelijajoukolle akateemiset opinnot ovat liikaa. Olen varma, että osa oppilaista on lopettanut koulun siksi, että akateemisten aineiden suorittaminen ei suju. Myös lähes kaikki opintorästit muodostuvat näistä aineista.

Suomeen täytyy luoda nykyisen rinnalle ammatillinen koulujärjestelmä, jossa opiskelija voi hankkia itselleen ammatin ilman akateemisten aineiden suurta määrää. Koulu voisi olla kaksivuotinen. Siinä olisi akateemisia aineita vain sen verran kuin mitä kussakin ammatissa toimiminen minimissään edellyttää. Opiskelu olisi mahdollisimman työvaltaista.

Uusi, puhtaasti ammattiin tähtäävä koulu ei tarjoaisi suoraa hakuoikeutta ylempään koulutukseen.

Akateemisten aineiden tarjoaminen vain niille, jotka niitä haluavat lukea, rauhoittaisi luokkia.

Tämä koulutus ei aiheuttaisi lisäkustannuksia vaan toisi säästöjä ja nopeampaa työelämään siirtymistä. Se myös estäisi nuorten syrjäytymistä.

Petri Karisma
opettaja, diplomi-insinööri Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat