Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ragnar Granit oli suomalainen tieteen nobelisti

Mielipide
 
Jaakko Malmivuo

Helsingin Sanomissa on julkaistu kaksi kirjoitusta, joissa on vähätelty professori Ragnar Granitin suomalaisuutta nobelistina: Unto Hämäläisen arvio Touko Perkon kirjoittamasta Nobelisti A. I. Virtasen elämäntyö -kirjasta (HS Talous 16. 1.) ja Matti Kalliokosken Merkintöjä-kirjoitus (HS 30. 1.).

Nobel-komitea mainitsee palkinnon saajan toimipaikan palkinnon saannin hetkellä. Granitin kohdalla maininta on: "Karoliininen instituutti, Tukholma, Ruotsi". Voisihan palkittua nobelistia kuvata myös syntymäkansallisuutensa mukaan. Granitin kansallisuus olisi saman lähteen mukaan: "Syntynyt 30. lokakuuta 1900, Helsinki, Venäjän keisarikunta (nyt Suomi)". Hän olisikin silloin venäläinen nobelisti!

Granit teki Nobel-palkintoon johtaneen työnsä Helsingin yliopistossa ennen vuotta 1940, jolloin hän muutti Tukholmaan. Hän ei voinut saada palkintoaan aikaisemmin, koska hän oli virkansa puolesta Nobel-komitean jäsen eikä voinut antaa palkintoa itselleen. Hän sai palkinnon vuonna 1967 jäätyään eläkkeelle.

Granitin myöhempi tieteellinen toiminta Ruotsissa on varmasti edesauttanut palkinnon saamisessa, vaikka se ei koskenutkaan palkinnon aihetta, näköaistin tutkimista.

Esimerkiksi teos The Who's Who of Nobel Prize Winners kirjaa Granitin sekä suomalaiseksi että ruotsalaiseksi. Kysyttäessä Granitilta itseltään kummalle maalle kunnia palkinnosta kuuluu, hän vastasi diplomaattisesti "fifty–fifty" (puoliksi kummallekin).

Perustin vuonna 1994 Ragnar Granit -säätiön, joka korostaa Ragnar Granitin suomalaisuutta. Sen perustajajäseninä ovat ne tahot, jotka liittyvät keskeisesti hänen elämäntyöhönsä: Helsingin yliopisto, Suomen Akatemia, Karoliininen instituutti, Oxfordin yliopisto ja Pennsylvanian yliopisto.

Liittymällä säätiön perustajajäseniksi nämä ulkomaalaiset yliopistot tunnustivat Granitin olleen suomalainen. Nobel-komiteakin viittaa sivustollaan, että Granitista saa lisätietoja säätiön sivustolta (www.rgs.fi).

Miksi väheksyä Ragnar Granitin suomalaisuutta? Vaikka Ruotsillakin on oma osuutensa Granitin Nobel-palkintoon, olkaamme ylpeitä siitä, että Suomen osuus palkinnon tuomasta kunniasta on ainakin 50 prosenttia, ellei enemmänkin.

Erityisesti nyt Helsingin yliopiston 375-vuotisjuhlavuonna tulisi korostaa, että Ragnar Granit oli suomalainen nobelisti.

Jaakko Malmivuo
professori
Ragnar Granit -säätiö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat