Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuntoutus auttaa jatkamaan työssä

Mielipide
 
Ulla Palmroos Lisbeth Forsman-Grönholm

Eläketurvakeskus julkaisi 5. helmikuuta viime vuoden tilastojaan. Niiden perustella eläköitymisiässä on tapahtunut harppaus parempaan suuntaan. Erityisesti työkyvyttömyyseläkkeelle jääneiden määrä on vähentynyt.

Ammatillisen kuntoutuksen merkitys työurien pidentäjänä on merkittävä. Onneksi myös tietoisuus ammatillisen kuntoutuksen keinoista on aiempaa parempaa: julkisen sektorin kuntoutusaloitteiden määrä on kasvanut tasaisesti viime vuodet.

Myös yli 60-vuotiaita ammatillisen kuntoutuksen asiakkaita on aiempaa enemmän. Työjärjestelyjen tekeminen viimeisinäkin työvuosina kannattaa niin työnantajalle kuin työntekijällekin. Työnantaja välttää varhaiseläkemenoperusteisen maksun ja työntekijän toimeentulo pysyy parempana, kun työura jatkuu.

Jotta työuria saataisiin oikeasti pidennettyä, tulee työkyvyn tuen toimintatapojen olla kunnossa ja juurrutettu työpaikan arkeen.

Toiminnassa on nostettava esiin etenkin lähiesimiesten rooli unohtamatta johdon tukea tälle henkilöstöstrategialle. Noudattamalla yhteisesti sovittua mallia työterveysyhteistyö toimii tavoitteellisesti eikä työkykyhaasteita lakaista maton alle.

Kevan selvitysten mukaan aktiivisen tuen toimintatavalla saavutetaan taloudellisia hyötyjä kaikilla työkykyjohtamisen osa-alueilla. Pitkät sairauspoissaolot vähenevät, työkyvyttömyyseläkkeelle jää yhä harvempi ja työterveyshuollon kustannukset laskevat. Hyvä työkykyjohtaminen vaatii aktiivisuutta niin työntekijältä, työterveyshuollolta kuin työnantajaltakin.

Olennaista on toimia oikeaan aikaan. Esimerkiksi ammatillisen kuntoutuksen tulokset työhön paluussa ovat selvästi paremmat, jos prosessi on alkanut jo sairauspäivärahakaudella, eikä työntekijä ole saanut vielä määräaikaista tai pysyvää työkyvyttömyyseläkepäätöstä.

Jos yhteys työntekijän ja työpaikan välillä katkeaa tai pitkittyy merkittävästi sairauspoissaolon myötä, nousee työhön paluun kynnys selvästi.

Olennaista on siis toimia oikeaan aikaan ja panna työkykyjohtamisen mallit kuntoon suomalaisilla työpaikoilla.

Ulla Palmroos
kuntoutuspäällikkö, Keva
Lisbeth Forsman-Grönholm
ylilääkäri, Keva

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat