Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikissa ammateissa tarvitaan yleissivistystä

Mielipide
 
Seija Mahlamäki-Kultanen

Petri Karisma (HS Mielipide 8.2.) kirjoitti puhtaasti ammatillisten tutkintojen puolesta. Suomessa ammattityötä tekeville haluttiin muita kansakuntia aikaisemmin turvata yleissivistys ja aktiivisen kansalaisen asema. Siksi ammattikouluissa opetettiin alun perin esimerkiksi äidinkieltä, matematiikkaa ja yhteiskuntaoppia.

Työelämä muuttuu ja ammattien osaamisvaatimukset lisääntyvät koko ajan. On mahdotonta ajatella parturi-kampaajaa, joka ei ymmärrä, mitä aineita asiakkaan tukkaan laittaa, kokkia, joka ei käsitä ruoan turvallisuutta tai sähköasentajaa, joka ei osaa käyttää englanninkielisiä tietokoneohjelmia.

Monissa maissa akateemiset ja käytännölliset ammatit ja aineet asetetaan vastakkain tai arvojärjestykseen. Suomalaisen ammattikouluopettajan taitoihin kuuluu osoittaa, miten tieto ohjaa tekemistä ja yleissivistys liittyy jokaiseen ammattiin. Se on globaalin kilpailukyvyn perusta.

Nykyisissä ammatillisissa perustutkinnoissa ei sen vuoksi ole "akateemisia aineita". Sen sijaan eri alojen ammattitaitoa täydentäviin opintoihin kuuluu välttämättä esimerkiksi kemiaa, fysiikkaa ja äidinkieltä oman alan kannalta. Palkkaisiko yrittäjä autonasentajan, joka ei osaisi käyttää ja hävittää omalla alalla tarvittavia kemiallisia aineita oikein tai kertoa asiakkaalle ymmärrettävästi, mikä vika autossa on?

Tutkinnon perusteiden mukaan osaaminen hankitaan ja arvioidaan kuin oikeissa töissä. Opettajien välinen yhteistyö on välttämätöntä. Silloin opetus ei irtoa käytännöstä eikä luiskahda puuduttavaksi luokassa laskemiseksi. On selvää, että suurin osa ihmisistä kiinnostuu vain itselleen ja ammatilleen merkityksellisistä asioista. Niitä ammattikouluissa kuuluu opettaa.

Puolet ikäluokasta opiskelee ammattikouluissa, joten joukkoon mahtuu monenlaisia oppijoita. Siksi tutkintojen perusteissa on paljon vaihtoehtoja. Opintoihin voi sisällyttää jopa ammattikorkeakouluopintoja. Osa haluaa jatkaa opintoja myös akateemisiin korkeakouluopintoihin. Suomessa se on mahdollista.

On vaativa taito organisoida opetus yksilöllisesti niin, että se innostaa koko porukkaa. Tarvitaan opettajan pedagogista taitoa. Opettajan päivä on varmasti mielenkiintoinen, kun tekee työnsä vaatimusten mukaan. Opettajakorkeakoulut kehittävät malleja esimerkiksi matemaattisten aineiden liittämiseksi eri ammattien ytimeen ja järjestävät koulutusta opettajien muuttuvan työn tueksi.

Seija Mahlamäki-Kultanen
johtaja, HAMK Ammatillinen
opettajakorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat