Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuottavuustavoite on jo leikannut palveluista

Mielipide
 
Anna Vuorjoki Veronika Honkasalo

Helsingin vt. apulaiskaupunginjohtaja Pia Sutinen (HS Mielipide 5. 2.) vakuutti, ettei Helsingin tuottavuustavoite lisää terveyseroja eikä parempaan tuottavuuteen pyritä yksinkertaisilla leikkauksilla.

Olemme toista mieltä. Prosentin leikkaustavoitteen vuoksi esimerkiksi vammaisten ilmaisista matkakorteista on luovuttu ja kuljetuspalveluna myönnettävien matkojen määrää vähennetty. Nämä toimenpiteet ovat suoria leikkauksia eivätkä kasvata tuottavuutta. Vammaisten liikkumismahdollisuuksien heikentäminen vähentää heidän hyvinvointiaan ja lisää eriarvoisuutta suhteessa muihin ihmisiin.

Laitospaikkojen vähentäminen ja kevyempien palveluiden lisääminen voivat olla tarkoituksenmukaisia, jos ne toteutetaan oikein. Kun panostetaan esimerkiksi lasten ja nuorten ennaltaehkäiseviin palveluihin tai mielenterveys- ja päihdeongelmien avohoitoon, kalliiden laitospaikkojen tarve voi vähentyä muutaman vuoden viiveellä.

Helsingissä on kuitenkin kovien säästötavoitteiden vuoksi tehty rajuja laitospaikkojen vähennyksiä, ja avohoidon resursseja on lisätty hyvin maltillisesti.

Sutisen mielestä palvelusetelit eivät lisää eriarvoisuutta. Palvelusetelipalvelusta kuntalainen voi kuitenkin joutua maksamaan suuremman omavastuuosuuden, ja sopivan palvelun valitseminen jää kuntalaisen vastuulle.

Käytännössä palveluseteli lisää ennen kaikkea hyväosaisten valinnanvapautta.

Sutisen näkemykset eroavat voimakkaasti henkilöstön näkökulmasta. Vuoden 2015 budjettia valmisteltaessa sosiaali- ja terveysviraston järjestöneuvottelukunta ilmaisi, ettei nykyisiä palveluita voida toteuttaa budjetissa varatuilla rahoilla.

Tarvittaisiinkin laadukkailla mittareilla tehtyä seurantaa siitä, miten tuottavuustavoitteen nimissä tehdyt sopeutustoimenpiteet ovat vaikuttaneet palveluiden saatavuuteen ja kuntalaisten välisiin hyvinvointi- ja terveyseroihin.

Anna Vuorjoki
kaupunginvaltuutettu (vas)
Veronika Honkasalo
Vasemmistoliiton
valtuustoryhmän puheenjohtaja
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat