Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biomassa ei vähentäisi energiantuotannon päästöjä

Mielipide
 
Eero Yrjö-Koskinen

Viime aikoina on käyty keskustelua metsäbiomassan hyödyntämisestä energiantuotannossa. Aihe on ajankohtainen, sillä Helsingin Energia päättää tänä vuonna Vuosaareen rakennettavasta voimalaitoksesta. Kyse ei ole enempää eikä vähempää kuin koko pääkaupunkiseudun sähkön ja lämmön tuotannosta, joka on tähän asti perustunut pitkälti kivihiileen.

Helsingin Energian teettämässä ympäristövaikutusten arvioinnissa (yva) on mielenkiintoinen vertailu. Siinä on arvioitu tuotantoprosessista aiheutuvat kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt polttoainevaihtoehdoittain.

Tällaista mittaustapaa ei yleensä käytetä biomassan kohdalla, koska sitä on pidetty ilmastovaikutuksiltaan neutraalina: poltetun puun tilalle kasvaa tietyn ajan kuluessa uusia puita, jotka sitovat kasvaessaan ilmakehän hiilidioksidia. Sadassa vuodessa puun arvioidaan sitovan saman verran hiilidioksidia kuin mitä sen polttamisesta vapautuu kerralla ilmakehään.

Ilmaston lämpenemisen kiihtyessä on käymässä ilmeiseksi, ettei meillä ole aikaa odottaa hiilen sitoutumista ellei samaan aikaan leikata nopeasti myös päästöjä.

Biomassan käytön voimakas lisääminen olisi ristiriidassa tämän tavoitteen kanssa.

Kuten Helsingin Energian teettämästä yva-selvityksestä käy ilmi, kasvihuonekaasujen kokonaispäästöt kasvavat mitä enemmän biomassaa käytetään suhteessa kivihiileen. Myös kuljetuksista aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat biomassalla kuin kivihiilellä.

Johtopäätös on ilmeinen: Vuosaaren voimalaitosratkaisu ei voi perustua pelkästään biomassaan, vaan sille täytyy kehittää jokin vaihtoehto.

Päätöksenteon lähtökohtana tulisi olla kokonaispäästöjen minimoiminen. Sen saavuttamiseksi joudutaan etsimään ratkaisua, joka sallii useamman polttoaineen käytön tai mahdollistaa myöhemmin siirtymisen jonkin toisen polttoaineen, kuten biokaasun, pariin.

Biomassan päästöjä voidaan toki yrittää vähentää luomalla niiden käytölle selvät kestävyyskriteerit. Kestävyyskriteerien avulla voidaan välttää pahimmat ylilyönnit korjuutilanteissa. Suosimalla nuorempia puita sekä jättämällä kannot ja juurakot maastoon voidaan varmistaa, että paikalliset vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja maaperän ravinnetaseeseen säilyvät siedettävinä.

Ilmaston kannalta näillä on kuitenkin vain vähän merkitystä verrattuna siihen, mitä tapahtuu kun biomassaa poltetaan energiatarkoituksiin. Vuosikymmenten aikana varastoitunut hiilidioksidi vapautuu kerralla ilmaan, jonka jälkeen sen sitoutumiseen kuluu jälleen vuosikymmeniä.

Helsingin kokoisessa kaupungissa kyse on valtavasta päästömäärästä, jota ei soisi enää nykyään tapahtuvan.

Puolen miljoonan asukkaan kaupungissa sähkön ja lämmön tuottaminen pääsääntöisesti puulla on kaikkea muuta kuin vastuullista. Toivon, ettei sellaiseen ryhdytä.

Eero Yrjö-Koskinen
toiminnanjohtaja
Suomen luonnonsuojeluliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat