Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tekniikan tutkimukseen pitäisi panostaa paljon enemmän

Mielipide
 
Martti Tiuri

Suomi on vuoden 2008 jälkeen velkaantunut jatkuvasti, kun pienentyneet vientitulot eivät riitä välttämättömien ulkomaisten tuotteiden ja palveluiden maksamiseen. Siksi vientiä on lisättävä. HS:n pääkirjoituksen (5. 2.) mukaan päävastuu uusien vientituotteiden kehittämisessä on yrityksillä.

HS unohtaa valtion yhteiskuntavastuun. Valtion kuuluu huolehtia maan osaamiseen liittyvästä kilpailukyvystä. Sen kehittämisestä vastaavat tekniikan yliopistot. Suomella on hyviä kokemuksia panostamisesta tutkimukseen.

1990-luvulla teknillisten yliopistojen määrärahoja lisättiin noudattaen asiantuntijoiden avulla laadittua teknologian kehitysohjelmaa. Kännykkätekniikkaa tutkittiin, ja tulokset auttoivat Nokiaa pääsemään vauhtiin. Suomesta tuli huipputekniikan maa. Vienti kasvoi vuosina 1990–2000 lähes kolminkertaiseksi ja yli nelinkertaiseksi vuoteen 2008 mennessä.

Viime vuosina Suomen tutkimuspolitiikka on mennyt väärään suuntaan muun muassa siksi, että valtioneuvostossa ei ole yhtään tekniikan tuntijaa. Eduskunnassakin tekniikan tuntemus on pahasti aliedustettu. Vielä 2000-luvun alussa hallitus päätti, että Teknillisestä korkeakoulusta on tehtävä kansainvälisen tason huippuyliopisto (Aalto-yliopisto), ja se sai lisävaroja. Suunnitelman toteuttaminen on nyt pysähtynyt.

Päättäjien tekniikan tietämyksen puute haittaa asiantuntemuksen käyttöä. Valtioneuvosto on siirtänyt tutkimusvaroja strategiseen tutkimukseen ja nimennyt strategisen tutkimuksen neuvoston, jossa ei ole yhtään tekniikan tutkijaa. Tekniikan tutkimusta ei ymmärretä strategiseksi, vaikka pääosa Suomen viennistä on tekniikan huppuosaamista edellyttäviä investointituotteita.

Valtioneuvoston nimeämä Tutkimus- ja innovaationeuvosto on esittänyt, että tutkijoiden määrää on vähennettävä yliopistoissa tai yliopiston resursseja vähennetään.

Tekniikka on edelleen nopeassa kehitysvaiheessa (esimerkiksi nanotiede ja -tekniikka, uudet materiaalit, uudet radiotaajuusalueet ja geenitekniikka). Esimerkiksi puu sisältää raaka-aineita uudelle metsä- ja kemian teollisuudelle, mutta tutkimuksen sijaan tuetaan puun polttamista energiaksi.

Suomella on vielä hyvät mahdollisuudet palata huipputekniikan maaksi. Tarvitaan asiantuntijoiden laatima tekniikan kehittämisohjelma ja lisää resursseja. Viennin kasvun lisäksi huippuosaaminen tuo investointeja myös ulkomailta.

Valtioneuvostoon on nimettävä tiede- ja teknologiaministeri. Tutkimuksen ja osaamisen on oltava selvä strateginen painopiste hallitusohjelmassa.

Martti Tiuri
professori emeritus
Aalto-yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat