Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koulualueiden rajoista tulee helposti luokkarajoja

Mielipide
 
Elisa Lähde

Kaupunkisivuilla (HS 9. 2.) kerrottiin kaupungin opetuslautakunnan päätöksestä asettaa ensimmäisille luokille enimmäisoppilasmäärät. Tällä halutaan vaikuttaa nykyiseen koulushoppailutrendiin ja estää joidenkin koulujen tyhjentyminen kokonaan.

Päätöksen vaikutukset voivat olla aluksi myönteiset, ja lähikoulut täyttyvät, mutta todellisuudessa ratkaisu on varsin lyhytnäköinen. Pitkällä aikavälillä rajoituksella on selvä heijastusvaikutus asuinalueiden yhä voimakkaampaan erilaistumiseen ja asuntojen hintoihin.

Pienten lasten vanhemmat tulevat valitsemaan asuinalueensa lähikoulun perusteella. Huonomaineisten koulujen koulupiirialuetta kartetaan, ja asunnosta hyvän koulun alueella ollaan valmiita maksamaan aiempaa enemmän. Kärsijöinä tässä ovat ne perheet, joilla valinnan mahdollisuutta ei ole.

Kärsijöitä ovat myös ne pikkukoululaiset, jotka jo ensimmäiselle luokalle mennessään tietävät menevänsä joko "hyvään" tai "huonoon" kouluun. Tämän kautta he määrittävät myös omaa tulevaa asemaansa, rooliaan ja mahdollisuuksiaan ympäröivässä yhteiskunnassa.

Koulujen erilaistumisen ongelma tulisi ratkaista jotenkin muuten kuin piirtämällä rajoja kartalle. Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, miten helposti nämä rajat muuttuvat luokkarajoiksi.

Elisa Lähde
maisema-arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat