Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sote-uudistus vaatii johtamiselta paljon

Mielipide
 
Kari Nenonen

Toteutuessaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus merkitsee tämän kokonaisuuden irrottamista kunnallisesta itsehallinnosta; sekä omistuksesta että ohjauksesta. Uudistus tarkoittaisi käytännössä sitä, että edustuksellinen demokratia eli suorat vaalit sijoittuisivat järjestelmässämme väärälle tasolle.

On välttämätöntä, että kuntien rooli rahoittajana ilman suoraa ohjausvaltaa arvioidaan. Maksuosuudet eivät voi poiketa aiheuttamisperiaatteen mukaisista kustannuksista, jos järjestelmästä halutaan kannustava. On myös huomioitava jo ennen uudistusta ne kunnat ja kuntayhtymät, jotka ovat onnistuneet palvelurakenteidensa kustannustehokkuudessa. Tehokkuus syntyy vain käytettävissä olevien resurssien niukkuudesta.

Lakiesityksen mukaan kunnilta otettaisiin pois kaikki sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävät. Vain velvoite terveyden edistämisestä jää kuntiin. Miten se tehdään, jos merkittävin tehtävä on pois kunnan omasta ohjauksesta? Kunnille jää rooli vain asukkaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden edunvalvonnassa. Tämä edellyttää vankkaa hyvinvoinnin ja terveyden tietopohjaa kunnissa, mutta sekään ei välttämättä riitä. Perinteiset yhteistyön rajat rikkoontuvat.

Pääkaupunkiseutu poikkeaa muusta maasta sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantorakenteeltaan ja väestömäärältään. Viiden kunnan alueella elää viidennes Suomen väestöstä. Aiemmassa lainsäädännössä on huomioitu pääkaupunkiseudun poikkeuksellinen asema. Tässä lakiesityksessä näin ei ole tehty.

Se, mikä sopii 100 000 asukkaan pitkien etäisyyksien ja harvan asutuksen maakuntaan, ei aina sovi maan tiheimmin asutulle ainoalle metropolialueelle, jossa palveluntarve on todella suuri. Metropolialueen pitäisikin voida luoda oma mallinsa uudistuksen toteuttamiseen.

Lakiesityksen mukaan kunnan sote-henkilöstö siirtyy liikkeenluovutuksella tuottamusvastuussa olevaan sote-kuntayhtymään. Liikkeenluovutuksen tulisi koskea kaikkia, ei vain sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöä.

Uudistus edellyttää merkittävää sopeuttamista kuntaorganisaatioissa, sillä Kuntaliiton arvioiden mukaan 50–70 prosenttia peruskunnan rahoitusvolyymistä siirtyy toiseen organisaatioon. Esimerkiksi Vantaan kaupungin tukipalvelut on mitoitettu 11 000 työntekijän organisaatiolle. Tämän uudistuksen jälkeen puhuisimme selvästi pienemmästä henkilöstömäärästä.

On ymmärrettävä, että uuden tuottamisvastuullisen organisaation henkilöstömäärä olisi huomattavan iso. Valtava organisaatio vaatii johtamiselta paljon. Haasteena ovat myös organisaatiokulttuurien ja toimintakulttuurien erot.

Kunnille muutos henkilöstön siirtyessä tuottamisvastuulliseen organisaatioon merkitsee suurta muutosjohtamisen ja muutosviestinnän tarvetta. Näin merkittävästä henkilöstön muutoksesta julkisella sektorilla ei ole aiempaa kokemusta Suomessa.

Kari Nenonen
kaupunginjohtaja
Vantaan kaupunki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat