Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjaston ulkokuorellakin on merkitystä

Mielipide
 
Vilja Larjosto

Teemu Hämäläinen kirjoitti (HS Mielipide 6. 2.) oikeutetusti kirjastopalveluiden merkityksestä ja piti keskustakirjastoon liittyvää arkkitehtuuri- ja kaupunkikuvakeskustelua epäolennaisena. Pidän itsekin suomalaisia lähikirjastopalveluita arvokkaina. Siksi keskustelu "ulkokuoresta" on mielestäni tärkeää.

Toteutettavalla rakennuksella on aina fyysinen muoto. Kaunis tai ruma, mitäänsanomaton tai erikoinen, kutsuva lippa tai uhkaava tsunami – ulkokuori herättää mielikuvia.

Näkyvään on helppo tarttua, mutta vaikutelmat eivät rajoitu näkeväisten maailmaan. Sisätilan muodot ja materiaalit luovat akustisia ja kinesteettisiä kokemuksia myös esimerkiksi näkövammaisille.

Suunniteltuna ulkomuodosta tulee todennäköisesti parempi kuin suunnittelematta. Vaikka suunnittelu on yleensä murto-osa kokonaisbudjetista, julkisten rakennushankkeiden ulkonäköä ja arkkitehtuuria pidetään usein lisäkuluna, turhana luksuksena.

Kirjastopalveluille ja esimerkiksi yhteisöllisyydelle puitteet tarjoavan muodon hiominen ei kuitenkaan ole elitististä: jokainen meistä aistii ja kokee.

Monet arjen valinnat tai huomiot perustuvat ulkonäköön ja aistihavaintoihin. Valitsemme mielellämme omaan makuun sopivat silmälasit tai maukkaamman aterian, emmekä ehkä odota julkisuuden henkilöiden esiintyvän meikittöminä tai hienhajuisina. Vertaamatta arkkitehtuuria deodoranttiin voi huomioida, ettei merkkirakennuksen olemus edustavalla paikalla ole sivuseikka.

Kirjasto käyttäjineen ansaitsee laadukkaan ulkokuoren. Hieno suunnitelma ei tietenkään korvaa kirjastopalveluita, mutta parhaimmillaan se on kannustin käydä kirjastossa.

Ulkokuori muodostaa konkreettisen osan henkilökunnan työympäristöä sekä jokaisen asiakkaan ja turistin kirjastovierailua. On hyvä, että se herättää keskustelua.

Vilja Larjosto
maisema-arkkitehti
yliopisto-opettaja
Leibniz Universität Hannover

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat