Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Violetit junat tekisivät joukkoliikenteestä sekavan

Mielipide
 
Olli Jokinen

Flirt-paikallisjunien uusi väritysajatus julkaistiin viime viikolla. Uusi väri olisi violetti. Se, että joukkoliikenteeseen tulee uusi väri, ei selkeytä joukkoliikenteen kokonaisuutta käyttäjän näkökulmasta vaan tekee sen entistä vaikeammin hahmotettavaksi.

HSL:n tekemät muutokset bussilinjoilla sen sijaan ovat olleet selkeyttäviä. Esimerkiksi kaikkien bussiliikennettä operoivien yhtiöiden bussit ovat keskenään samanvärisiä. Tämä helpottaa bussiliikenteen kokonaisuuden hahmottamista.

Hieno parannus on myös kumipyöräisen runkolinjan (niin sanotun Jokerin) liikennöimisen muuttaminen metromaisemmaksi ja kaluston maalaaminen metron oranssiksi. Runkolinja on ikään kuin kumipyöräinen metrolinja, ja sen matkustajamäärät ovat kasvaneet huimasti.

Paikallisjunien maalaaminen omalla violetilla värillään on HSL:n aiempiin ratkaisuihin nähden päinvastainen toimenpide. Sen sijaan maalaamalla Flirt-junat metron tapaan oransseiksi ne saataisiin liittymään käyttäjien näkökulmasta metron ja runkolinjan (ja tulevien runkolinjojen) kanssa samaan kokonaisuuteen. Näin syntyisi ikään kuin laaja metroverkko, jossa olisi kolmenlaista kalustoa: rautateillä kulkevia junia, varsinaisia metrojunia ja metromaisesti liikennöiviä busseja. Näissä kaikissa on jo valmiiksi keskenään samankaltainen, metromainen liikennöintityyli.

Metromainen kokonaisuus olisi muuten valmis, vain yhtenäinen ulkoinen ilme ja yksi yhteinen linjakaavio puuttuvat. Korjaamalla nämä puutteet pääkaupunkiseutu saisi selkeän ja kattavan metroverkon lähes ilmaiseksi.

Pääkaupunkiseudun Junakalusto Oy:n junien maalaaminen omalla värillään ei toisi joukkoliikenteeseen käyttäjän kannalta mitään parannusta. Se vain korostaisi tarpeettomasti yhden toimijan asemaa ja saisi järjestelmän näyttämään käyttäjien näkökulmasta sekavammalta.

Sinänsä ajatus erottaa lähijunaliikenne VR:n kalustosta on oikea, mutta ajatus on jäänyt puolitiehen.

Olli Jokinen
arkkitehti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat