Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

TTIP-sopimusneuvottelut eivät ole olleet avoimet

Mielipide
 
Mai Kivelä

Euroopan komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen esitti kauppakomissaari Cecilia Malmströmin kanssa (HS Vieraskynä 5. 2.), että Euroopan ja Yhdysvaltojen välisestä TTIP-sopimuksesta voi seurata vain hyvää.

Kirjoituksen mukaan sopimus hyödyttää koko Euroopan unionia taloudellisesti, neuvottelut ovat olleet avoimet ja kansalaisyhteiskuntaa on kuultu kattavasti. Mikään näistä väitteistä ei kestä lähempää tarkastelua.

Sopimuksen taloudellisista hyödyistä ei ole tutkijoiden kesken yhteisymmärrystä, ja hyötyjä on vaikea ennustaa. Koska EU ei ole yhtenäinen talousalue, valtiot kärsivät ja hyötyvät kaupan vapauttamisesta epätasaisesti. Esimerkiksi Pohjois-Euroopasta arvioidaan katoavan yli 200 000 työpaikkaa.

Neuvottelut eivät ole olleet avoimet. Varsinaista tietoa neuvottelujen kulusta on tullut julkisuuteen vasta Euroopan oikeusasiamiehen puututtua asiaan. Useat europarlamentaarikot kritisoivat yhä avoimuuden puutetta.

On myös kyseenalaista väittää, että asiassa on kuultu tasapuolisesti kaikkia. Neuvotteluita varten vuosina 2012–2013 tehdyistä 560 sidosryhmäkonsultaatiosta 92 prosenttia käytiin liike-elämän lobbareiden kanssa ja loput kahdeksan prosenttia kansalaisyhteiskunnan edustajien ja muiden toimijoiden kanssa. Tilanne ei ole muuttunut. Vuosien 2013–2014 aikana liike-elämän etujärjestöjä kuultiin 154 kertaa (75 prosenttia), kun taas muita tahoja kuultiin vain 19 kertaa (13 prosenttia).

On törkeää esittää sopimusneuvotteluista näin yksipuolisia väitteitä ja samalla jättää mainitsematta sopimusneuvottelujen lukuisat ongelmakohdat. Erityisesti paljon kritiikkiä saanut investointisuoja jäi täysin kirjoituksen ulkopuolelle.

Komission kansalaiskuulemisessa 97 prosenttia vastaajista suhtautui kielteisesti investointisuojaan, mutta tälläkään ei näytä olevan merkitystä.

Lukuisten sopimukseen liittyvien ongelmakohtien ja demokratiaa uhkaavien riskien vuoksi neuvotteluprosessi on pysäytettävä välittömästi.

Mai Kivelä
ympäristöaktivisti, vasemmistonuorten pääsihteeri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat