Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotesta voisi omaksua nyt parhaat palat

Mielipide
 
Vesa Helkkula

Keravan kaupunginjohtaja Petri Härkönen ja Mäntsälän kunnanjohtaja Esko Kairesalo vaativat Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 4. 2.), että sote-lakiesitys on vedettävä pois eduskunnasta. He perustelivat kantaansa muun muassa sillä, että tavoitellut säästöt jäävät haaveeksi, koska uudistuksen jälkeen sote-kokonaisuutta ei hallitse eikä johda kukaan.

Monet kuntapäättäjät ovat samaa mieltä ja näkevät, että uudistuksen lasku tulee kuntien maksettavaksi ja samalla kuntalaisten lähelle kuuluvat palvelut huononevat eikä uudistuksen tavoitteita saavuteta.

Toisaalta useat alan asiantuntijat, kuten Husin toimitusjohtaja Aki Lindén (HS Mielipide 27. 1.), ovat kannattaneet hyvin perustein, että sote-laki on nyt vietävä läpi eduskunnassa. Huolena monilla lakiesityksen säätämisen kannattajilla on se, että tärkeät uudistukset jälleen lykkääntyvät ja asiat polkevat vuosia paikallaan. Askel sote-uudistuksessa olisi vihdoin otettava, ja matkan varrella suuntaa säädettäisiin oikeampaan.

Kyse on siis siitä, onko nyt kiireellä säädetty sote-lakiuudistus kauaskantoisine vaikutuksineen ja riskeineen vietävä läpi heti vai onko pienempi riski ja menetys se, että uusien hallintoraamien sopiminen taas lykkääntyy. Viisi järjestämisvastuualuetta on sinänsä toimiva lähtöasetelma.

Käsitykseni mukaan paras tapa edetä on se, että nyt suunnitellusta sote-uudistuksesta omaksutaan parhaat palat, ja sote-uudistus palautetaan alan asiantuntijoiden valmisteluun uuden hallituksen kiireellisenä kärkihankkeena.

Härkösen ja Kairesalon huoli uudistuksen synnyttämistä johtamisrakenteiden puutteista on tärkeä. Rakenteet eivät auta, jos ruohonjuuritasolle ulottuva kehitystyö ei etene.

Kyse on viime kädessä siitä, millä laadulla ja taloudellisella tehokkuudella me kuntalaiset saamme perusterveydenhuolto- ja muut sosiaalipalvelumme.

Vesa Helkkula
Hyks-lautakunnan jäsen
toimitusjohtaja, Kauniainen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat