Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjastopalvelut tarvitsevat seinät ympärilleen

Mielipide
 
Petja Partanen

Uolevi Kärkkäinen (HS Mielipide 8. 2.) ja Teemu Hämäläinen (HS Mielipide 6. 2.) epäilivät, että Helsingin uusi keskustakirjasto on turha investointi näyttäviin seiniin.

Perinteinen kirjastoasiointi on numeroiden valossa vähenemässä, mutta selitys on yksinkertainen. Kirjastot ovat rakentaneet niin hyvät digitaaliset palvelut, ettei itse rakennukseen tarvitse enää mennä turhaan. Kännykälläni voin tarkistaa hetkessä kirjan saatavuuden ja tilata sen lähikirjastooni. Sähköposti-ilmoitus kertoo, milloin teos on noudettavissa. Popular Mechanics- ja Wired-lehdet ilmestyvät sähköisinä tabletilleni kirjaston piikkiin.

Uudet kirjastopalvelut tarvitsevat kuitenkin kipeästi seiniä ympärilleen. Tulevaisuuden kirjastopalveluihin voi käydä tutustumassa vaikkapa Lasipalatsissa Helsingin ydinkeskustassa. Kirjaston Kaupunkiverstaalta voi esimerkiksi varata tilan työpalaverille, digitoida vanhat valokuvansa tai 3D-tulostaa esineitä.

Joka toinen torstai Helsingin kaupungin HRI-datanavaustiimi siirtää työpisteensä Kaupunkiverstaalle. Heidän kanssaan voi keskustella vaikka siitä, mitä kaupungin tietotekniikkayksikkö tekee tai suunnitella uusia, kaupungin avoimia datavarantoja hyödyntäviä verkkopalveluja.

Kaupunkiverstaan keskeinen sijainti houkuttelee freelance-työläisiä tekemään töitä keskikaupungille, mutta tiloja vain on auttamattoman vähän.

Jos tulevan keskustakirjaston käyttöaste epäilyttää, voi käydä vilkaisemassa Helsingin yliopiston hienoa Kaisa-kirjastoa Kaisaniemenkadulla. 5 000 päivittäistä kävijää täyttää 15 500 kerrosneliötä niin, että istumapaikkaa on vaikea löytää.

Kannattaa muistaa, että Helsingin yliopisto on vain 40 000 hengen yhteisö, kun Helsingissä asuu yli 620 000 ihmistä.

Helsingin keskusta kaipaa kipeästi kaikille avointa, ei-kaupallista julkista tilaa. Keskustakirjaston 2,5 miljoonaa vuosittaista kävijää voisivat viimein puhaltaa koko Töölönlahden alueen henkiin. Odotan innolla kirjastoon suunniteltuja työhuoneita, lasten kokoelmaa, ryhmätyötiloja ja leffateatteria. Saunakaan ei olisi pahitteeksi.

Petja Partanen
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat