Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luonnonuskovat eivät hyväksy töhrimistä

Mielipide
 
Jarno Oivakumpu
Hanna Kurvi
Kolin kansallispuiston kallioon on maalattu symboli. Metsähallituksen työntekijät arvioivat, että asialla ovat olleet uusien luonnonuskontojen harjoittajat.
Kolin kansallispuiston kallioon on maalattu symboli. Metsähallituksen työntekijät arvioivat, että asialla ovat olleet uusien luonnonuskontojen harjoittajat. Kuva: Hanna Kurvi

Kotimaansivuilla julkaistu juttu Kolille ilmestyneistä kuvioista (HS 8. 2.) on herättänyt vilkasta keskustelua luonnonuskovien yhteisössä. Jutussa syytettiin luonnonuskovia Kolin kansallispuiston alueella sekä muissa kansallispuistoissa, muinaisjäänteillä ja linnanraunioilla tehdyistä vahingonteoista.

Jutussa mainittiin, ettei asiasta ole tehty ilmoitusta poliisille. Asiasta ei ole siten tehty poliisitutkintaa eikä syyteharkintaa, eikä asiaa ole käsitelty tuomioistuimessa. Ei siis ole tiedossa, kuka tai ketkä näihin vahingontekoihin ovat syyllistyneet. Näin ollen ei ole mitään perusteita syyttää asiasta kokonaista uskonnollista ryhmittymää.

Lehto – Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry on vanhin ja laajimmin luonnonuskovia edustava yhdistys Suomessa. Me emme hyväksy jutussa mainittuja vahingontekoja ja meidän on vaikea uskoa, että niiden takana olisi luonnonuskovia.

Luonnonuskovat kunnioittavat luontoa, pyhiä paikkoja ja muinaismuistolakia sekä suhtautuvat kaikkiin muinaisjäänteisiin pieteetillä ja kunnioituksella. Vaalimme sekä aineetonta että aineellista kulttuuriperintöä ja haluamme suojella suomalaiseen perinteeseen kuuluvia pyhiä paikkoja ja kansallismaisemia.

Kunnioitamme luontoa pyhänä, eikä tulisi mieleemmekään tuhota luontoa maalaamalla kallioita spraymaaleilla tai raaputtamalla hitaasti kasvavia jäkäliä. Jos haluamme jättää pyhälle paikalle rituaalisen merkin tai lahjan, teemme sen käyttäen nopeasti maatuvia luonnonmateriaaleja. Emme jätä pysyviä jälkiä.

Jos mainittujen merkkien takana ylipäätään on luonnonuskoviksi itsensä määrittäviä henkilöitä, merkit on todennäköisesti tehty ajattelemattomasti ja vastoin parempaa tietoa. Toivomme, että ne, jotka ovat merkkejä tehneet, eivät enää tekisi niin.

Jutussa mainittiin, että Metsähallituksen luontopalveluiden arkeologi Henrik Jansson olisi vuosia sitten ottanut asiasta yhteyttä luonnonuskovia edustaviin tahoihin ja että hän toivoisi keskustelua kanssamme. Lehto ry:tä yhteydenotto ei ole koskaan tavoittanut. Olemme erittäin halukkaita keskusteluun ja otamme yhteyttä Janssoniin.

Jarno Oivakumpu
puheenjohtaja, Lehto – Suomen luonnonuskontojen yhdistys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat