Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puu saadaan liikkeelle tilakokoja kasvattamalla

Mielipide
 
Antti Pekkanen

Viime aikoina on ilahduttavasti saanut lukea kahdesta suuresta metsäteollisuuden investointihankkeesta Äänekoskelle ja Kuopioon. Toteutuessaan hankkeet lisäisivät havukuitupuun kysyntää jopa 10 miljoonaa kuutiota vuodessa. Metsäteollisuudesta on kuitenkin välittömästi alkanut kuulua äänenpainoja, ettei puuta riitä kaikille. Todellisuudessa huoli on pikemminkin se, että puuta ei nykyhinnoilla riitä kaikille.

Metsäteollisuuden huolessa on osin myös todellisuuspohjaa. Suomessa kasvaa vuosittain puuta 40 miljoonaa kuutiota enemmän kuin sitä hakataan. Metsäpalstojen pirstaloituminen ja metsänomistajien kaupungistuminen vaikuttavat aidosti puun saatavuuteen jo nyt. Jos palstat ovat pieniä, perittyjä eikä niihin ole mitään suhdetta, ne jäävät helposti metsänomistajille merkityksettömiksi. Jotta puu saataisiin liikkumaan ja niin sanotut uinuvat talousmetsät käyttöön, esitän seuraavassa toimenpiteitä asian korjaamiseksi.

Kuolinpesille tulisi säätää sanktio, jos pesän metsäomaisuutta jaetaan usealle pesän edunsaajalle lohkomalla. Sanktio voisi olla sitä suurempi, mitä pienempää tilaa ja mitä useampaan osaan tila lohkottaisiin. Keskimääräinen metsänomistaja on jo yli 60-vuotias, ja metsäomaisuutta sisältäviä kuolinpesiä tulee runsaasti jaettaviksi seuraavien 20 vuoden aikana.

Jakamattomille kuolinpesille, jotka sisältävät metsäomaisuutta, pitäisi säätää lisäksi erityinen suuri sanktio, mikäli pesän metsäomaisuutta ei jaettaisi viimeistään 3. verovuotena. Pitkään jakamattomana pysyvät kuolinpesät ovat usein riitaisia, ja metsät jäävät hoitamatta. Jakamaton kuolinpesä ei ole se juridinen muoto, jolla metsätaloutta harjoitetaan.

Metsäosakeyhtiö yhtiömuotona pitäisi toteuttaa heti. Se olisi yhteismetsän kaltainen mutta joustavampi. Ennen kaikkea se mahdollistaisi huomattavasti paremmin metsäsijoitusten lainoittamisen pankkilainalla. Nykyisin metsän ostaminen edes osittain lainarahalla on äärimmäisen vaikeaa, koska metsä ei kelpaa ainoaksi vakuudeksi pankeille.

Edellä mainittuun metsäosakeyhtiöön tulisi voida siirtää metsätila apporttina, ilman myyntivoittovero- ja varainsiirtoveroseuraamuksia, samaan tapaan kuin käytäntö on nyt metsätilan liittyessä osaksi yhteismetsää.

Yhteismetsien ja metsäosakeyhtiöiden yhtiövero pitäisi laskea normaaleiden osakeyhtiöiden 20 prosentin tasolle. Metsätalous ammattimaisesti hoidettuna on samalla tavalla liiketoimintaa kuin muukin liiketoiminta. Nykyinen yhteismetsien keinotekoinen 28 prosentin veroaste on poliittista näpertelyä.

Lopuksi: yksityisten metsänomistajien rajanaapurikaupat sekä tilojen yhdistämiset tulisi säätää varainsiirtoverottomiksi ja vapauttaa lohkomiskustannuksista tilakokojen kasvattamiseksi.

Jos todella halutaan, että metsiemme voimakas kasvu saataisiin tehokkaasti kansantalouden käyttöön, tarvitaan merkittäviä muutoksia nykyjärjestelmään. Tällä tavalla valtio antaisi myös metsäteollisuudelle vahvan viestin siitä, että tänne on turvallista investoida ja puuta riittää useille suurille hankkeille.

Suuremmat tilakoot myös tehostaisivat koko puunkorjuulogistiikkaa: suuremmat leimikot merkitsevät vähemmän korjuuketjujen siirtoja, koneiden suurempaa käyttöastetta, tehokkaampaa hakkuusuunnittelua sekä vähemmän byrokratiaa.

Antti Pekkanen
diplomi-insinööri
metsänomistaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat