Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kirjasto ei ole pelkkä rakennus

Mielipide
 
Tuula Haavisto

Teemu Hämäläinen ja Uolevi Kärkkäinen kritisoivat mielipidesivulla (HS 6. 2. ja 8. 2.) keskustakirjastohanketta. Epäiltiin muun muassa, että rakennus vie huomion sisällöltä.

Kirjaston kannalta keskustakirjastohankkeessa on kyse kahdesta asiasta. Kirjastorakennuksen saaminen keskelle pääkaupunkia itsenäisyyden juhlavuoden merkkihankkeena on valtava tunnustus koko maan yleisille kirjastoille. Jos jossain niin juuri Suomessa kirjasto sopii juhlivan kansakunnan symboliksi, koska se on suomalaisen sivistyksen rakentaja, ja Suomessa sivistys on ollut selviytymisstrategia. Rakennuksen paraatipaikka on syy, jonka takia järjestettiin kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu ja tehdään korkean profiilin rakennusta.

Palvelujen kehittämisen kannalta keskustakirjasto on kirittäjä, jonka vaikutus ulottuu pitkälle, myös Helsingin rajojen ulkopuolelle.

Muissa kirjastoissamme toteutetaan tehtäviä, jotka voi siellä kasvattaa täyteen mittaansa. Esimerkkeinä tästä Kirjasto 10:n ohjelmatoiminta, jonka tuottavat lähes täysin käyttäjät, sekä asukasyhteistyö, jonka tuloksia ovat muun muassa Lasipalatsin Kaupunkiverstas ja Kirjasto 10:n Suvanto, jossa tutkimme hiljaisuuden tilan rakentamista hälyiseen ympäristöön. Asukasyhteistyö kirittää myös tulevan Maunula-talon kirjaston suunnittelua ja Töölön kirjaston remonttia.

Vallilan kirjastossa taas edistetään kaupunginjohtaja Jussi Pajusen käynnistämää hanketta, jossa kirkastetaan kirjastojen roolia asukastoiminnan keskuksina. Kirjasto hakee jatkuvasti uusia yhteisöllisyyden ja sosiaalisuuden toimintamalleja ja tukee aiempaa enemmän aktiivista kansalaisuutta.

Keskustakirjastosta tuleekin tärkeä ihmisten ja ideoiden kohtaamispaikka, jonne mahtuvat sekä perinteiset että uudet palvelut. Hämäläisen kaipaama Suosittelija-palvelu on Helmet-järjestelmässä jo käytössä, ja uusia tapoja kertoa sisällöistä kehitetään.

Taskukirjaston lakkauttaminen oli resurssikysymys: sovelluksia ei kannattanut pitää ajan tasalla, kun laitteet ja käyttöjärjestelmät muuttuvat koko ajan. Odotamme, että kirjastojärjestelmäntoimittaja kehittää järjestelmäämme vastaavan palvelun, mutta toistaiseksi emme valitettavasti pysty tarjoamaan sitä.

Tuula Haavisto
kirjastotoimen johtaja, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat