Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työkyvyttömyysriski ei ole oikea este ikääntyvän palkkaamiselle

Mielipide
 
Mikko Kuusela

Jouko Ylä-Liedenpohja kirjoitti (HS Mielipide 7. 2.) ikääntyvien työntekijöiden palkkaamiseen liittyvistä taloudellisista riskeistä. Hän väitti, että jos työntekijä jää työkyvyttömyyseläkkeelle, työnantajan on maksettava kaikki tämän työeläkemaksut vanhuuseläkeikään saakka.

Väite ei pidä paikkaansa. Järjestelmä on muuttunut jo vuonna 2006. Nykyisen lainsäädännön mukaan yli 50-vuotiaan palkkaaminen ei sisällä sen suurempaa maksuriskiä kuin nuoremmankaan rekrytointi.

Työntekijän ikä ei vaikuta työeläkemaksun kokonaismäärään eikä työnantajalla ole suoraa vastuuta työntekijöidensä työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksista.

Suurten ja keskisuurten työnantajien työeläkemaksu määräytyy maksuluokan perusteella. Perusperiaate on, että mitä enemmän työntekijöille on myönnetty työkyvyttömyyseläkkeitä, sitä korkeampi on maksuluokka ja sitä suurempi on työeläkemaksu.

Maksuluokkaan vaikuttaa kaikkien yrityksessä toteutuneiden työkyvyttömyyseläkkeiden määrä, jota verrataan vain muiden samanikäisten työntekijöiden keskimääräiseen työkyvyttömyyteen. Iäkkäämpien työntekijöiden riskiä ei verrata nuorempien työntekijöiden riskiin.

Työnantajan maksuluokka nousee vain siinä tapauksessa, että yrityksen työntekijöistä jää työkyvyttömyyseläkkeelle suurempi osa kuin samanikäisistä työntekijöistä keskimäärin. Jos työkyvyttömyyseläkkeitä on oletettua vähemmän, maksuluokka vastaavasti alenee.

Aikanaan muutoksella haluttiin nimenomaan poistaa ikääntyneiden työllistämiseen liittynyt työnantajan taloudellinen riski. Maksuluokkamalli kannustaa työnantajaa myös huolehtimaan työntekijöidensä työkyvystä, koska näin sillä on mahdollisuus alentaa eläkevakuutusmenojaan.

Itse asiassa yli 53-vuotias työntekijä maksaa itse omasta työeläkemaksustaan hieman suuremman osuuden kuin nuorempi työntekijä, joten iäkkäämpi työntekijä tulee työnantajalle siinä mielessä edullisemmaksi.

Mikko Kuusela
ylimatemaatikko
sosiaali- ja terveysministeriö

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat