Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysyhteistyön pitää muuttua ajan mukana

Mielipide
 
Pekka Haavisto

Kehitysyhteistyöstä puhutaan paljon, mutta keskustelu pyörii menneessä. Emme enää vie Sisu-kuorma-autoja Sambiaan emmekä rakenna Valmetin traktoritehdasta Tansaniaan. Sellaisia projekteja tekevät nyt kiinalaiset.

Nykyisin Suomen kehityspolitiikka tukee ihmisoikeuksien toteutumista. Kansalaisjärjestöillä on siinä keskeinen rooli. Ympäristönsuojelu, oikeuslaitoksen kehittäminen, tyttöjen koulutus ja naisyrittäjyys ovat esimerkkejä nykyaikaisista kehityshankkeista.

Tärkeintä on työ hauraissa, sodasta toipuvissa maissa kuten Somaliassa, Etelä-Sudanissa tai Myanmarissa. Syyrialaisten pakolaisleireillä Libanonissa näky mykisti: pakolaisopettajat opettivat pakolaislapsia telttakylissä, keskellä kylmää talvea. Ilman Suomenkin antamaa rahoitusta se ei olisi mahdollista.

Tuemme rauhanvälitystä maailmalla. Kehitysyhteistyöllä rahoitetaan Kirkon ulkomaanavun ja presidentti Martti Ahtisaaren CMI-järjestön työtä.

Kansainvälisesti olemme sitoutuneet 0,7 prosentin osuuteen bruttokansantuotteesta. Tähän tasoon ovat päässeet muut Pohjoismaat, Britannia ja Hollanti. Meillä luku on nyt 0,5 – se on liian vähän.

Prosenttiosuuden lisäksi myös kehitysyhteistyön sisältöä tulee kehittää. Kehityspolitiikka on osa ulkopolitiikkaa, ja sen kärjiksi voidaan hyvin ottaa ihmisoikeudet, ympäristö, tasa-arvo ja rauha. Voisimme auttaa nykyistä nopeammin kriisissä olevia ja niistä toipuvia maita.

Tarvitaan myös uusia työkaluja: esimerkiksi maiden omien verojärjestelmien kehittämistä. "Matching funds" -periaatteella myös vastaanottajalta voidaan edellyttää omarahoitusosuutta. Kehitysvaroin voitaisiin taata yksityisiä investointeja kehitysmaiden ympäristöteknologiaan. It-sektoria ja korkeakoulutusta pitäisi tukea enemmän. Naisten mikroyrittäjyydestä on tehtävä makroyrittäjyyttä – on tuettava naisten oikeuksia saada koulutusta, lainata rahaa, omistaa maata ja periä omaisuutta.

Kehitysyhteistyötä tarvitaan, mutta sen sisällön on muututtava ajan mukana.

Pekka Haavisto
kansanedustaja (vihr)
kehitysministeri vuosina 1995–1999 ja 2013–2014, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat