Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laadukas varhaiskasvatus on tuottava sijoitus

Mielipide
 
Anitta Pakanen Ritva Semi

Varhaiskasvatus on vaikea sana. Usein sitä käytetään päivähoito-sanan tilalla tai sillä kuvataan systemaattisen opetuksen aloittamista jo ennen esiopetusta ja peruskoulua. Kasvatustieteilijät tarkoittavat varhaiskasvatuksella alle kouluikäisille suunnattua suunnitelmallista ja tavoitteellista, pedagogista toimintaa, jossa draama, taide, liikunta, elämykset, toiminnallisuus ja oppimiselämykset korostuvat leikin avulla.

Eduskunnassa on valmisteilla laki varhaiskasvatuksesta. Lain on tarkoitus korvata vuonna 1973 säädetty laki lasten päivähoidosta. Lakiesityksessä ei ole määritelty varhaiskasvatuksen käsitettä kunnolla. Tämä puute johtaa koko esityksen huteruuteen.

Lakiesitys määrittelee varhaiskasvatuksen suunnitelmalliseksi tavoitteelliseksi toiminnaksi, jossa korostuu pedagogiikka. Mutta! Samalla esitys kumoaa pedagogiikan: siinä todetaan kaiken päivähoidon ja lähes minkä tahansa lasten kanssa tapahtuvan toiminnan olevan varhaiskasvatusta.

Kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että laadukas varhaiskasvatus on tuottava sijoitus. Jokainen laadukkaaseen varhaiskasvatukseen sijoitettu dollari tuottaa seitsemän takaisin.

Euroopan unionissa on valmisteilla asiakirja, jonka lähtökohta on, että varhaiskasvatukselle asetetaan suuri rooli luovuuden, innovaatioiden ja digitaalisten taitojen edistäjänä.

Unionissa on otettu vahvasti kantaa varhaiskasvatuksen kehittämisen puolesta ja asetettu useita suosituksia jäsenmaille varhaiskasvatuksen järjestämiseksi. Näissä EU-asiakirjoissa varhaiskasvatuksen on katsottu edistävän oppimista, vähentävän syrjäytymistä ja toteuttavan vahvasti koulutuksellista tasa-arvoa.

Kansallinen ja kansainvälinen tutkimus osoittavat, että keskeisin varhaiskasvatuksen laatutekijä on henkilöstö ja sen koulutustaso. Ei ole yhdentekevää, miten varhaiskasvatuksessa toimitaan ja kuka toimintaa toteuttaa.

Suomessa on odotettu varhaiskasvatuslakia 15 vuotta. Tämä on jo kolmas hallitus, jonka työlistalla lain säätäminen on. Tätä jahkailua on selitetty muun muassa rahan puutteella. Enemmän taitaa kuitenkin olla kyse siitä, että on niin vaikea ratkaista, mitä varhaiskasvatuksella oikeasti tarkoitetaan.

Jos varhaiskasvatuksella tarkoitetaan muuta kuin päivähoitoa, on uskallettava korjata myös toiminnan sisältöjä, tavoitteita ja rakenteita sekä tarkistettava henkilöstön koulutuksia ja vastuualueita.

Nyt eduskunnassa oleva esitys varhaiskasvatuslaiksi on heikko. Esitys ei vie pienten lasten varhaiskasvatuspalveluja eteenpäin. Eduskunta voi käyttää valtaansa ja korjata hallituksen esitystä.

Alle kouluikäiset lapsemme ansaitsevat varhaiskasvatuslain, joka kehittää toimintaa ja antaa jokaiselle lapselle parhaat lähtökohdat elämään. Varhaiskasvatusta ei voi rakentaa ikivanhan päivähoitolain pohjalle.

Anitta Pakanen
puheenjohtaja
Lastentarhanopettajaliitto
Ritva Semi
erityisasiantuntija
Opetusalan ammattijärjestö OAJ

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat