Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskontoneutraali ei ole neutraali käsite

Mielipide
 
Jukka Keskitalo

Leena Sorsa hahmotteli (HS Vieraskynä 11. 2.) valtiokirkollisuuden ja uskontokielteisyyden rinnalle kolmatta mallia, jossa valtio – sitoutumatta mihinkään katsomukseen – suhtautuu myönteisesti uskontoihin ja katsomuksiin ja näkee ne osana ihmisten hyvinvointia. Tavoite on hyvä ja jo toteutunut siltä osin, että Suomen valtiolla ei ole virallista uskontoa, kuten vaikkapa Tanskassa ja Britanniassa.

Hyvää keskustelunavausta häiritsee kuitenkin käsitteiden käytön sekavuus. Uskontoneutraalin käsitteestä on suomalaisessa keskustelussa tullut lähes synonyymi pyrkimykselle puhdistaa yhteiskunnan julkinen tila (koulut, päiväkodit, Puolustusvoimat) kaikista uskonnollisista symboleista. Käsite liittyykin suomalaisessa keskustelussa vahvasti uskonnottomuuden ideologiaan.

Katsomusneutraalin valtion käsite olisi parempi: valtion ei tule olla sitoutumaton vain uskontojen vaan myös uskonnottomien vakaumusten suhteen.

Toinen ongelma jutussa on valtiokirkko-käsitteen käyttö. Se johtaa usein päämäärättömään jankkaamiseen kirkon ja valtion suhteesta. Luovempaa olisi kuvata tätä suhdetta janana, jolle kirkot eri maissa asettuvat sen mukaan, miten läheinen kirkon ja valtion suhde on.

Suomessa se on etäisempi kuin esimerkiksi Tanskassa ja Islannissa. Norjassa valtio maksaa edelleen pappien palkat, mikä tuntuisi Suomessa käsittämättömältä. Viroon verrattuna kirkolla ja valtiolla taas on Suomessa läheiset suhteet. Suomessa kirkko hoitaa esimerkiksi useita lakisääteisiä yhteiskunnallisia tehtäviä, kuten hautausta.

Keskustelu valtion ja erilaisten katsomusten suhteesta on tervetullut, mutta se tuskin onnistuu ideologisoituneiden käsitteiden avulla.

Jukka Keskitalo
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö
Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat