Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maxim on elävää kulttuurihistoriaa

Mielipide
 
Hannu Salmi Eva Haggrén Kristo Vesikansa

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on ilmoittanut aikovansa purkaa elokuvateatteri Maximin hotellin tieltä. Kyseessä on maan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut elokuvateatteri. Se avattiin vuonna 1909.

Alkuperäinen rakennus korvattiin vuonna 1974 uudisrakennuksella, jonka suunnitteli Eliel Muoniovaara. Uudistuksen yhteydessä historiallinen teatterisali säilytettiin kokonaisuuden osana ja teatterin paikkamäärä kasvatettiin yli kaksinkertaiseksi.

Syntynyt kokonaisuus on toimiva ja arkkitehtonisesti arvokas. Vieressä sijaitsevan, rakennuslailla suojellun Fazerin kahvilan kanssa Maxim on osa helsinkiläisten rakennettua muistia.

Asemakaava määrää kiinteistön pääkäyttötarkoitukseksi elokuvateatteritoiminnan. Lisäksi vanha sali on erikseen suojeltu.

Teatterin toiminta on ollut kannattavaa, ja nykyinen vuokralainen on ilmoittanut halukkuudestaan jatkaa. Elokuvien maahantuojat ovat korostaneet Maximin tärkeyttä laatuelokuvan näyttämönä. Kaupalliset edellytykset toiminnan jatkumiselle siis ovat olemassa.

Ilmarinen on julkisuudessa esittänyt kompromissina ratkaisua, jossa suojeltu vanhempi sali voisi säilyä elokuvateatterikäytössä ja sen viereen mahdollisesti rakennettaisiin uusi, selvästi pienempi sali. Tämä ratkaisu ei turvaa toiminnan jatkumista, koska elokuvateatterin asema heikentyy ja sen kaupallisen toiminnan mahdollisuudet pienenevät. Ratkaisu myös sivuuttaisi nykyisen rakennuksen arvon.

Kulttuuritoiminnan karsiminen keskustassa rikkoo yleiskaavatasolla esitettyä periaatetta, jonka mukaan Helsinki pyrkii turvaamaan monipuoliset palvelut ja elävän katuympäristön erityisesti kaupungin ydinalueilla.

Pidämme parhaana, että elokuvayleisön suosima, arkkitehtuuriltaan onnistunut ja kaupunkielämää rikastuttava rakennus saa jatkaa nykyisessä käytössään.

Hannu Salmi
Eva Haggrén
Kristo Vesikansa
ja muu Suomen arkkitehtiliiton Helsingin ja Uudenmaan
paikallisosaston (Hesa-SAFA)
johtokunta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat