Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uskonnonvapaus on viimeinkin toteutettava

Mielipide
 
Hannele Lehto

Kirkon tutkimuskeskuksen tutkija Leena Sorsa totesi (HS Vieraskynä 11. 2.), että moniarvoisessa yhteiskunnassa Suomen luterilaisen ja ortodoksisen kirkon erityisasemaan ja verotusoikeuteen ei ole perusteita ja että vallitseva tilanne heikentää uskonnonvapautta.

Näiden kahden kirkkokunnan julkisoikeudellisen aseman lopettaminen on tervetullut ehdotus. Erilaisten katsomusten määrät muuttuvat Suomessa nopeasti, kun evankelisluterilaisen kirkon jäsenmäärä vähenee ja väestönkasvu perustuu yhä enemmän maahanmuuttoon. Uskonnon erityisasemaa ei kuitenkaan voida perustella sillä, että jokin katsomus edustaa enemmistöä. Suurikaan enemmistö ei oikeuta uskonnon- ja sananvapauden syrjäyttämistä.

Kristinuskon erityisaseman perusteleminen sillä, että se on suomalaista tai eurooppalaista kulttuuriperintöä, ei myöskään kestä tarkastelua.

Lähi-idän juutalaisen paimentolaisheimon riitteihin ja myytteihin on omaksuttu vuosituhansien aikana aineksia monista vanhemmista uskonnoista ja myöhemmistä aatevirtauksista. Kristinusko on historian saatossa ollut monille hallitsijoille poliittisen vallan väline ja väkivaltaisestikin levitettyä tuontitavaraa, jonka tieltä monien kansojen kulttuuriperintö, kuten arktisten kansojen shamanismi, on julmasti tuhottu.

Neutraalius ei toteudu, jos yhdellä uskonnolla on oma rivi valtion budjetissa. On aika toteuttaa jo vuoden 1919 perustuslaissa kuvattu uskonnonvapaus. Avain uskontoneutraaliin yhteiskuntaan on kaikkien uskontojen tarkastelu osana kulttuurihistoriaa ja kulttuuriperintöä sekä poliittista ja taloushistoriaa.

Hannele Lehto
uskontosemiotiikan dosentti
Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat