Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Steinerkouluissa opetus on maksutonta

Mielipide
 
Pia Pale

Steinerkoulut ja opetukseen liittyvät maksut ovat nousseet julkiseen keskusteluun (HS Kaupunki 8. 2.). Suomen steinerkoulut ovat valtioneuvostolta opetuksenjärjestämisluvan saaneita kouluja, jolloin ne kaikki saavat oppilaskohtaisen valtionosuuden ja niillä on myös oikeus antaa todistuksia oppilaille.

Steinerkoulut toteuttavat erityistehtävän mukaista pedagogiikkaa (steinerpedagogiikka) sekä noudattavat Opetushallituksen asettamia opetussuunnitelman perusteita sekä Suomen lakeja ja asetuksia. Vaikka steinerkoulut ovat yksityisten opetuksenjärjestäjien ylläpitämiä kouluja, ne ovat siis vahvasti sidoksissa julkiseen koululaitokseen.

Perusopetus on Suomessa ilmaista: siitä ei saa koitua pakollisia kuluja oppilaalle eikä hänen huoltajilleen. Steinerkoulut saavat rahaa valtiolta. Miksi ne pyytävät avoimesti oppilaiden vanhemmilta tukimaksuja?

Se, että steinerkoulut voivat toimia valtion rahoitusosuuden turvin, takaa koulujen olevan oikeasti vaihtoehto vanhemmille. Se mahdollistaa, että vanhemmat voivat valita koulun niin, ettei se vaikuta heidän talouteensa. Steinerkoulujen eetoksessa tasa-arvoa pidetään tärkeänä. Yhteiskunta tukee tässä tasa-arvon toteutumista.

Koulutoiminnan järjestäminen pelkillä valtionosuuksilla, ilman kunnan rahoitusosuutta, on kuitenkin vaikeaa. Valtionosuuksien turvin ei esimerkiksi rakenneta tai peruskorjata kouluja. Siksi steinerkouluja ylläpitävät kannatusyhdistykset tekevät aktiivisesti varainhankintaa ja pyytävät vanhemmilta tukea oppilaitokselle.

Vanhempien antama tuki on aina vapaaehtoinen lahjoitus koululle. Steinerkouluihin on vapaa hakeutumisoikeus, eikä sitä voi rajoittaa pakollisin jäsen- tai oppilasmaksuin. Lahjoitusten on tultava aina vapaasta tahdosta.

Julkinen huomio näyttää nyt keskittyvän siihen, ettei steinerkouluissa ole osattu tarpeeksi selkeästi kertoa tukimaksujen vapaaehtoisuudesta. Pidämme Steinerkasvatuksen liitossa tärkeänä, että koulut tarkistavat ohjeistuksensa ja käytäntönsä sekä saattavat ne ajan tasalle.

Huoltajien kanssa tulee käydä avointa keskustelua siitä, mitä tarpeita heillä on koulua kohtaan – ja siitä, mitä koulu tarvitsee voidakseen toimia näiden tarpeiden mukaan.

Pia Pale
toiminnanjohtaja
Steinerkasvatuksen liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat