Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Toimitusjohtajat eivät päätä toistensa palkkioista

Mielipide
 
Leena Linnainmaa

Usein väitetään, että toimitusjohtajat päättäisivät ristikkäin toistensa palkkioista pörssiyhtiöissä (esimerkiksi HS Talous 7. 2.). Tätä väitettä ei tue Keskuskauppakamarin selvitys (5/2014), joka kattaa kaikki suomalaiset pörssiyhtiöt.

Pörssiyhtiöissä on 757 hallituspaikkaa, jotka jakaantuvat 652 ihmiselle. Hallitus päättää toimitusjohtajan palkasta, joten 120 suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajan palkasta päättää yhteensä 652 henkilöä.

Toimitusjohtajilla ei ole näissä päätöksissä suurta roolia. Yhteensä 27 pörssiyhtiön toimitusjohtajaa toimii toisen pörssiyhtiön hallituksessa, ja heillä on yhteensä 36 hallituspaikkaa eli viisi prosenttia paikoista. Toimitusjohtajilla on eniten hallituspaikkoja suurissa pörssiyhtiöissä, yhteensä 18 paikkaa.

Toimitusjohtaja on oman yhtiön hallituksessa vain 17 pörssiyhtiössä (12 prosenttia yhtiöistä). Oman yhtiön toimitusjohtaja ei ole palkitsemisvaliokunnan jäsenenä missään yhtiössä, mikä olisikin vastoin listayhtiöiden hallinnointikoodin suositusta.

Luvut ovat kansainvälisessä vertailussa vähäisiä. Huomionarvoista on, että ristikkäisiä valvontasuhteita ei ole ainoatakaan, eli kahden suomalaisen pörssiyhtiön toimitusjohtajat eivät istu ristikkäin toistensa yhtiöiden hallituksessa.

Keskuskauppakamarin selvitys osoittaa myös, etteivät toimitusjohtajat kansoita palkitsemisvaliokuntia. Noin puolella pörssiyhtiöistä on toimitusjohtajan ja muun johdon palkitsemista valmisteleva palkitsemisvaliokunta, ja niissä on yhteensä 207 paikkaa.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajilla näistä paikoista on vain kahdeksan (3,9 prosenttia). Nämä kahdeksan paikkaa on yhteensä seitsemällä eri toimitusjohtajalla seitsemässä eri yhtiössä.

Hallituksen palkkioista päättää yhtiökokous, jossa yhtiön kaikki osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa. Luvut osoittavat, ettei pieni piiri päätä hallitusten tai toimitusjohtajien palkkioista.

Leena Linnainmaa
varatoimitusjohtaja
Keskuskauppakamari

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat