Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Biomassa puoltaa paikkaansa Helsingissä

Mielipide
 
Anneli Jalkanen

Eero Yrjö-Koskinen kirjoitti (HS Mielipide 9. 2.), ettei biomassan käytön lisääminen Helsingissä vähennä hiilidioksidipäästöjä.

On aivan loogista, että tietyn energiamäärän vapauttaminen biomassasta, olkoon se fossiilista tai uusiutuvaa, tuottaa suunnilleen saman määrän hiilidioksidipäästöjä. Onhan kyseessä yhteyttämisreaktion vastakkaisreaktio, palaminen. Näin Helsingin kaupungin mittakaavassa.

Jos taas lasketaan päästöjä valtakunnan mittakaavassa, ulkomailta tuotujen fossiilisten polttoaineiden korvaaminen kotimaisella biomassalla tuntuu jo järkevämmältä.

Pitää lisäksi muistaa, että pieniläpimittaisen puun polton vaihtoehto ei ole saman puumäärän varastoituminen metsään.

Todellisuudessa samat pienet puut todennäköisesti joko kuolisivat itseharvenemisen vuoksi tai kaadettaisiin taimikonhoidon yhteydessä. Molemmissa tapauksissa ne hajoavat muutamassa vuodessa. Vähän isommat puut käytetään sellun tuotantoon. Paperiin hiili on sitoutuneena ehkä vain enintään vuoden.

Vain osa puista jää jatkamaan hiilen varastointia ja kasvamaan isommiksi puiksi. Pieniläpimittaisen puun käyttö energiaksi nopeuttaa siis hiilen kiertoa vain hiukan verrattuna muihin käyttövaihtoehtoihin.

Suuren mittakaavan polttoa tulisi muutenkin suosia: polttaminen laitoksissa, joissa hiilidioksidi ja pienhiukkaset voidaan ottaa talteen, on ilman laadun kannalta parempi kuin polttaminen pientalojen tulisijoissa.

Siitä olen samaa mieltä, että hitaasti hajoavien, hiiltä varastoivien kantojen käyttöön energiaksi tulee suhtautua varauksin: mieluummin pienpuuta ja avohakkuualojen latvuksia.

Olen yhtä mieltä myös siitä, että energialaitoksissa olisi hyvä olla enemmän kuin yksi polttoainevaihtoehto, ettei olla esimerkiksi sitoutuneita vain maakaasun, kivihiilen, puun tai turpeen polttoon.

Anneli Jalkanen
maatalous- ja metsätieteiden
tohtori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat