Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolueiden naisjärjestöjä tarvitaan edelleen

Mielipide
 
Elina Hatakka

Ruotsalainen poliitikko ja feministi Gudrun Schyman kävi Suomessa ja ihmetteli, mihin puolueiden naisjärjestöjä tarvitaan (HS 8. 2.) Vastausta etsittäessä täytyy muistaa suomalainen konteksti, joka poikkeaa ruotsalaisesta. Tätä Schyman ei huomannut tehdä.

Ruotsissa käydään listavaalit: äänestäjä äänestää jonkin puolueen listaa eikä yksittäistä ehdokasta kuten Suomessa. Koska Ruotsin isot puolueet rakentavat listansa siten, että joka toinen nimi on naisen, parlamenttiin valittujen naisten määrä on kasvanut lähelle 50 prosenttia. Järjestelmää voidaan pitää vapaaehtoisena naiskiintiönä.

Maailman kansanedustajista runsas viidennes on naisia, ja maailmassa on yhä parlamentteja, joissa on vain miehiä. Suomessa 42 prosenttia kansanedustajista on naisia. Samaan yltävät vain Kuuba ja Andorra ilman lakisääteistä tai puolueiden noudattamaa, vapaaehtoista kiintiöjärjestelmää.

On ilmeistä, että Suomi on osannut tehdä jotakin oikein. Käsitykseni on, että yksi vahva syy Suomen hyvälle tulokselle ovat juuri Schymanin kritisoimat puolueiden naisjärjestöt, jotka ovat rohkaisseet ja kouluttaneet naisia politiikkaan vuosikymmenien ajan. Suomi on ainoa maa maailmassa, joka tukee puolueiden naisjärjestöjä suoraan, vaalikausittain sovittuna osuutena puoluetuesta.

Schyman ei tunne suomalaista vaalijärjestelmää, eikä hän siksi tullut oivaltaneeksi sitä, että meillä kilpaa äänistä käydään paitsi muiden puolueiden ehdokkaita vastaan myös oman puoleen sisällä. Ja tässä kilvassa naiset eivät edelleenkään ole samalla lähtöviivalla kuin miehet.

Hyvä todiste tästä on toimittaja Unto Hämäläisen Kuukausiliitteeseen 2/2015 kokoama tilasto Suomen ääniharavoista. "Nainen ei ole koskaan ollut koko maan suurin ääniharava", Hämäläinen totesi.

Vuoden 2011 ääniharavalistalla on kymmenen parhaan joukossa vain kolme naista, ja he ovat kaikki listan lopussa. Hämäläinen on poiminut vuosien 1970–2011 vaaleista 50 suosituinta poliitikkoa. Naiset ovat jälleen hännillä. Kaikkiaan heitä on vain yksitoista.

Schyman on oikeassa siinä, että tasa-arvokysymyksiä ei pidä jättää vain puolueiden naisjärjestöille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että naisjärjestöt pitäisi lakkauttaa.

Järjestöjä on päinvastoin tuettava siinä työssä, jota ne tekevät naisten poliittisen osallistumisen vahvistamiseksi. Tällaiset erityistoimet ovat myös YK:n suositusten mukaisia.

Elina Hatakka
Inkoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat