Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muistisairaita vanhuksia ei voi jättää yksin kotiin

Mielipide
 
Anneli Anttonen Marja Jylhä ja Jorma Sipilä

Vanhusten hyvinvoinnin uskotaan lisääntyvän, kun päästään eroon ankeista laitoksista ja sairaaloista. Hyvän hoivan ympäristö on nyt koti. Kun sitten kotona tarvitaan apua, sinne tuodaan kotipalvelua tai läheisille maksetaan omaishoidon tukea. Nämä muutokset tuovat lisäksi valtiolle ja kunnille suuria säästöjä.

Kunpa tämä kuva vastaisi todellisuutta ja todella vanhat sekä muistisairaat saisivat edes riittävän hoidon omissa kodeissaan. Onhan heitä (eli meitä) lähivuosina paljon enemmän.

On outoa, että hallitus velvoitti sosiaali- ja terveysministeriön säästämään suurimman summan nimenomaan vanhusten palveluista. Ne ovat vain neljä prosenttia sosiaalimenoista. Tiedämme kuitenkin, että juuri vanhuspalvelujen tarve kasvaa kaikkein varmimmin.

Vanhuspalvelulain perusteluissa luvataan vähentää hoitopaikkojen absoluuttista määrää. Samaan aikaan 85 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa kymmenillätuhansilla.

On totta, että 70-vuotiaat ovat terveempiä kuin ennen. Tämä ei kuitenkaan muuta sitä, että muistisairaudet lisääntyvät nopeasti iän mukana. 85 vuotta täyttäneistä joka kolmas sairastaa vaikeaa tai keskivaikeaa dementiaa. Noin 72 000 yli 75-vuotiasta elää tällaisen sairauden kanssa, ja heistä noin yhdeksän kymmenestä asuu kotonaan.

Jos laitoksissa ja ryhmäkodeissa asuvien määrää vähennetään, miten ihmeessä turvallinen elämä voidaan taata paljon apua tarvitseville? Miten huolehditaan omaisten jaksamisesta?

Muistisairas ei ehkä pääse sängystä tai tuolista ylös eikä vessaan. Hän ei tiedä, onko päivä vai yö, ei tiedä, missä on eikä tiedä, tuleeko asuntoon ehkä koskaan toista ihmistä. Hänen kunnollinen hoitamisensa kotona ei voi tarkoittaa sitä, että hän joutuu olemaan omassa kodissaan 23 tuntia vuorokaudessa yksin.

Nykyaikainen tehokas kotipalvelu tarjoaa kuitenkin juuri tätä: uudet ja taas uudet tuntemattomiksi jäävät ihmiset käväisevät tuomassa lääkkeitä tai lämmittämässä ruokaa sekä hoitamassa välttämättömiä tehtäviä niin nopeasti kuin mahdollista. Mitään läsnäoloa siitä ei synny: jos omaisia ei ole, vanhus on yksinäisempi kuin vanki vankilassa. Kodin ylistämisellä on rajansa!

Vanhustenhuollon uudistuksen tarkoitus on siirtää kuntien kustannuksia vanhuksen, hänen omaistensa ja Kelan rahoitettaviksi: taas kerran rahaa siirretään piikistä toiseen.

Jos kunnat kiristävät tehostetun palveluasumisen pääsyn jo nyt kovin tiukkoja ehtoja, kuka kantaa vastuun paljon apua tarvitsevista vanhuksista? Onko mahdollisilla omaisilla varaa jäädä kotiin? Tai kuinka monella on varaa maksaa 4 000–5 000 euroa kuukaudessa palveluasumisesta? Omaisten hoivavastuu on monesti kohtuuton.

Yksi ratkaisu ongelmaan on luoda pikaisesti hoivavakuutus. Voitaisiin vaikkapa jakaa työeläkevakuutus toimeentulon ja hoivan vakuuttamiseen. Toinen tie on järjestää työikäisille omaishoivaajille riittävästi korvattua hoivavapaata; jotain paheksutun työttömyysputken kaltaista.

Jos mitään ei tehdä, edessä on eteläeurooppalainen harmaa talous: hyvin toimeentulevat ihmiset pystyvät palkkaamaan kotihoitajan, kun eivät maksa siitä sosiaaliturvamaksuja eikä hoitaja veroja. Mutta jokin ratkaisu pitää olla. Hoitamatta jättäminen ei käy.

Anneli Anttonen
Marja Jylhä
Jorma Sipilä
professoreita, Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat