Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenimuuntelun pelko ei ole aiheetonta

Mielipide
 
Esko Karinen

Jukka Ruukki vähätteli yleisön tuntemia pelkoja geenimuuntelua kohtaan (HS Merkintöjä 10. 2.). Geenimuuntelussa on kuitenkin todellisia ongelmia.

Asiaa koskevat tieteelliset tutkimukset tilaa tyypillisesti teollisuus todistaakseen uuden lajikkeen vaarattomuuden. Tutkimukset tähtäävät siihen, ettei mitään löydy. Myös väärentämistä on esiintynyt: esimerkiksi kuolleet koe-eläimet poistetaan aineistosta.

Mikäli tutkija haluaisi toimia riippumattomasti ja julkistaa tilaajan edun vastaisia tuloksia, tutkija hiljennetään. Vääristyneitä tutkimustapoja arvostelevat muun muassa Peter Gøtzsche kirjassaan Tappavat lääkkeet ja Frederick William Engdahl kirjassaan Seeds of Destruction.

Muuntogeenisistä lajikkeista ei ole juuri tehty pitkäkestoisia tutkimuksia. Caenin yliopistossa tosin tehtiin vuonna 2012 tutkimus, jossa koe-eläimissä todettiin huolestuttavia ongelmia.

Vaikka nykyisin puhutaan mielellään kehittyneemmistä tekniikoista, täsmä-gmo:sta, prosessit ovat edelleen summittaisia ja epätarkkoja. Perusongelma on, että siirtogeeni ei tuota vain yhtä uutta ominaisuutta vaan ennalta arvaamattomia tuloksia. Uusia ominaisuuksia on vaikea havaita, kun ei tiedetä, mitä etsiä.

Terveimmät eivät koske gmo-ruokaan Yhdysvalloissa. Lisäksi ongelmat saattavat ilmetä vasta myöhemmin.

Pellossa, jossa on kasvatettu kasvinsuojeluainetta kestävää lajiketta, ei voi enää viljellä muuta pitkään aikaan. Viljelijät tulevat riippuvaisiksi siementen toimittajasta.

Suuren yleisön kannalta saattaa olla järkevää omaksua varovaisuusperiaate. Se ei ole osoitus keskiaikaisuudesta.

Esko Karinen
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat