Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsänomistajia syyllistetään aiheettomasti

Mielipide
 
Eero Mikkola Jaakko Temmes ja Mikko Pohjola

Pääkirjoitus (HS 10. 2.) esitteli hyvin metsäteollisuuden uusia tehdashankkeita ja metsäteollisuuden esittämiä huolia puun riittävyydestä. Kirjoitus eksyi kuitenkin asiasta leipoessaan metsänomistajista syyllisiä kuviteltuun, puun riittävyyttä koskevaan ongelmaan.

Puumarkkinoiden molemmat osapuolet ovat todenneet, että suomalaiset puumarkkinat ovat yksi maailman parhaiten toimivista raaka-ainemarkkinoista.

Hintojen ja määrien vaihtelut ovat olleet viime vuosina pieniä, ja markkinat ovat tuottaneet pienelläkin hinnannousulla lisää puuta. Edes hinnan lasku aivan viime aikoina ei ole vähentänyt tarjontaa, vaan teollisuus on saanut riittävästi puuta.

Kuten kaikilla markkinoilla, saatavuudesta puhuminen ilman hintaa on perusteetonta. Oikea kysymys kuuluu, miten paljon puuta saa ostettua milläkin hinnalla.

Metsänomistajien metsätalouden kannattavuuden heikkenemisen yhtenä syynä on ollut jo parin vuosikymmenen ajan kuitupuun hinnanlasku. Se on johtanut taimikonhoidon vähenemiseen ja kuitupuun muun käytön, esimerkiksi energiankäytön, lisääntymiseen.

Kun markkinat toimivat hyvin, on kummallista, että metsänomistajia kutsutaan "amatööreiksi" tai "pidä ja unohda" -sijoittajiksi. Yleistykset "kaupunkilaisista", "maalaisista" tai muista omistajaryhmistä ja heidän laiskuudestaan eivät perustu tutkimustietoon.

Kansantalouden kannalta huolta pitäisi kantaa enemmän siitä, miten teollisuus pärjää sellukapasiteetin, sellun hinnan ja euron arvon vaihteluissa. Olemme varmoja siitä, että kannattavalle sellunteolle riittää puuta, kunhan metsän kasvattaminen ja hoito on metsänomistajalle kannattavaa.

Ei pilata maailman parhaita puumarkkinoita syyllistämällä toista osapuolta. Mietitään ja kehitetään yhdessä vielä paremmin toimivat puumarkkinat biotalouden tarpeisiin.

Eero Mikkola
Jaakko Temmes
Mikko Pohjola
Pääkaupunkiseudun
metsänomistajat ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat