Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmistava opetus vaatii kouluilta joustavuutta

Mielipide
 
Anna Matikainen Marjo Kyllönen

Ulla Suonio, Eeva Suhonen ja Kaisa Eskola kirjoittivat (HS Mielipide 7. 2.) Helsingin lyövän laimin valmistavan opetuksen.

Helsinkiin muuttaa vuosittain yli 400 uutta vieraskielistä oppilasta. Kaupunki järjestää lapsille perusopetukseen valmistavaa opetusta, jossa opetellaan suomen kielen alkeet, koulunkäynnin taitoja sekä tutustutaan koulun arkeen.

Perheitä muuttaa Suomeen ympäri vuoden, ja lapsilla on oikeus päästä kouluun mahdollisimman pian. Valmistavan opetuksen ryhmissä on vuoden aikana vaihtuvuutta. Tämä edellyttää koululta joustavia ja monipuolisia opetusjärjestelyjä. Valmistavaa opetusta järjestetään Helsingissä yhteensä 39 ryhmässä. Näistä 27 ryhmää järjestetään 1.–6.-luokkalaisille ja 12 ryhmää 7.–9. -luokkalaisille.

Luku- ja kirjoitustaidottomat 13–16-vuotiaat sijoitetaan heille suunnattuun valmistavan opetuksen ryhmään. Jos oppilaalla on hyvät koulunkäyntitaidot, hän voi osallistua ikäänsä ja taitojansa vastaavaan opetukseen koulun eri oppiaineissa jo valmistavan opetuksen alussa ja voi siirtyä kokonaan perusopetukseen nopeammin.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen ryhmäkokoa ei ole määritelty valtakunnallisesti, eikä Helsinki ole tehnyt omaa linjausta. Ryhmäkoko on tällä hetkellä keskimäärin 11 oppilasta ala-asteen ryhmissä ja 9 oppilasta yläasteella. Oppilasmäärä vaihtelee ryhmissä viiden ja 14 oppilaan välillä.

Valmistavan oppilaan tuottama valtion rahoitus käytetään palkkoihin sekä opetuksesta aiheutuviin muihin kuluihin. Valtion rahoitus ei kata opetuksen todellisia kustannuksia yksin, vaan yhdessä kaupungin rahoituksen kanssa.

Perusopetukseen valmistava opetus on tärkeää ja sitä tarjotaan vasta Helsinkiin muuttaneille vieraskielisille oppilaille, vaikka se ei ole kunnalle pakollista. Helsinki haluaa kehittää opetusta niin, että se tukee parhaiten oppilaan kotoutumista ja suomen kielen oppimista.

Anna Matikainen
opetuskonsultti
Marjo Kyllönen
opetuspäällikkö, Helsingin opetusvirasto, perusopetuslinja

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat