Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Junien violetille värille on hyvät perusteet

Mielipide
 
Jarno Ekström

Olli Jokinen kirjoitti (HS Mielipide 10. 2.), että HSL:n päätös muuttaa lähijunien väri violetiksi tekee joukkoliikenteen kokonaisuudesta sekavamman ja vaikeammin hahmotettavan. Jokinen ehdotti, että lähijunien värin pitäisi olla oranssi, kuten metrossa tai runkolinjalla 550.

HSL:n runkolinjastoon kuuluvat metro, lähijunat ja poikittaiset bussilinjat 550 ja 560 (10. 8. alkaen).

Kun lähijunien väritystä pohdittiin, kaikkien runkolinjojen värittäminen oranssiksi oli yksi vaihtoehto. Sitä puolsi nimenomaan ajatus yhtenäisestä runkolinjastosta. Tähän ei kuitenkaan päädytty, sillä asiakkaat ovat tottuneet liittämään värin tiettyyn kulkumuotoon. Oranssi väri haluttiin säilyttää ensisijaisesti metroliikenteen värinä.

Bussilinjan 550 ja tulevien tiheävuoroisten runkolinjojen värittäminen oranssiksi taas perustuu siihen, että oranssilla on mahdollista luoda vaikutelma metromaisesta palvelutasosta. Metromainen palvelutaso on helpommin ymmärrettävissä kuin abstraktimpi runkolinjaston käsite.

Liikennemuotojen värit näkyvät tulevaisuudessa yhä korostetummin myös matkustajille suunnatussa informaatiossa. Oranssin ja violetin solmupisteet viestivät vaihtopaikasta eri liikennemuotojen välillä.

Junakalustoyhtiön merkissä oleva violetti ei ole vaikuttanut HSL:n päätökseen. Kalustoyhtiön merkit poistuvat junien keulasta, kun vanhempien Flirt-junien teippaukset uusitaan.

Jarno Ekström
palvelumuotoilupäällikkö
HSL Helsingin seudun liikenne

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat