Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko kännykkä orjuuttanut koulun?

Mielipide
 
Mira Vihmo

Kaupunkisivuilla (HS 12. 2.) kerrottiin helsinkiläisestä koulusta, joka kieltää alakoululaisten kännykänkäytön välitunnilla. Jutussa kerrottiin näin: "Kieltoon päädyttiin, koska lapset surffasivat puhelimilla välituntien aikana muun muassa väkivaltaa ja pornoa sisältävillä sivuilla." Muitakin syitä kerrottiin.

On tietysti hyvin ikävää, että lapset katsovat puhelimista itselleen haitallista aineistoa. Sen lisäksi oleellisin kysymys tässä on, miksi puhelimet ylipäätään ovat sallittuja koulupäivän aikana. Eikö välituntien pitäisi olla aika, jolloin lapsi virkistyy liikkumalla ja leikkimällä kavereidensa kanssa?

Helsingin opetusvirasto ei jutun mukaan ohjeista kouluja kännykän käytössä. Miksi ei? Ohjeistukseen olisi selvästi tarvetta.

Tuntuu, että kännykkä on kuin pyhä lehmä ja ihmiset voivat vain avuttomina seurata, mihin se seuraavaksi keksii mennä. Suomessa on totuttu turvautumaan tekniikkaan, ja täällä ollaan ylpeitä siitä, miten edistyneitä sen suhteen olemme.

Mutta olisiko aika avata silmät ja nähdä, ettei tekniikka tuo tullessaan pelkkää hyvää?

Rajoituksiakin pitäisi voida tehdä, jopa koulussa. Vai onko kyse siitä, että opettajista on helpompi valvoa välitunteja, kun lapset pysyvät ryhmissä paikoillaan puhelimiinsa tuijottaen – silloin voi samalla keskittyä rauhassa omaan surffailuunsa. Vai mikä on tämän järjenvastaisen toiminnan tai oikeammin toimimattomuuden taustalla?

Jos kyseessä on jokin perustuslaillinen seikka, eikö sellainen ole myös lapsen terveellisen kasvun ja kehityksen turvaaminen? Eikö koulun yksi tärkeimmistä tehtävistä ole tukea lapsen fyysistä ja henkistä terveyttä? Miten kännykänkäyttö välitunnilla mahtuu tähän yhtälöön?

Minusta tästä asiasta pitäisi käydä hyvin laaja yhteiskunnallinen keskustelu ja uskaltaa tehdä rohkeitakin ratkaisuja. Minä näen tässä yhden potentiaalisen riskin, joka murentaa entisestään suomalaista peruskoulua ja lasten hyvinvointia yleensä.

Mira Vihmo
kahden koululaisen äiti
Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat