Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Palkkiot määräytyvät hyvä veli -verkostossa

Mielipide
 
Olli Pusa

Leena Linnainmaa Keskuskauppakamarista väitti (HS Mielipide 13. 2.), että toimitusjohtajat eivät päätä toistensa palkkioista. Väite perustui keskuskauppakamarin pörssiyrityksistä tekemään tutkimukseen. Väitteen voi kyseenalaistaa. Tarkastelusta puuttui monia yhtiöitä ja bulvaaneina toimivien hallitusammattilaisten rooli. Kun viitataan omistajien rooliin palkkioista päätettäessä, sivuutetaan se, että Suomessa omistus on suuressa määrin kasvotonta omistamista.

Suomen suurin omaisuuskeskittymä on työeläkejärjestelmä, nyt 175 miljardia euroa. Se vääristää koko Suomen kansantalouden omistajarakennetta. Suomessa tavalliset kotitaloudet omistavat vähemmän kuin esimerkiksi Välimeren kriisimaissa. Syynä on verojen viemä osuus sekä se, että säästöt on lailla keskitetty työeläkejärjestelmään. Muualle säästettävää ei riitä.

Työeläkejärjestelmä on valtava omistaja Suomessa. Aikaisemmin esiintyi tilanteita, joissa kaksi henkilöä oli vuorollaan toistensa esimiehenä yrityksissä ja työeläkelaitoksessa. Julkisten kohujen vuoksi tällaisia suoria kytköksiä on purettu.

Lähes kaikissa merkittävissä suomalaisissa yhtiöissä on jonkin työeläkelaitoksen johtaja tai useampia valitsemassa nimitysvaliokunnassa yhtiölle hallitusta ja määräämässä palkkioita. Hallituksissa istuu heidän luottamustaan nauttivia hallitusammattilaisia. Valinnan jälkeen nuo hallitukset sitten ovat yhtiön johdon esimiehenä.

Kuka päätti, ketkä valitaan hallitukseen? Nimitysvaliokunta eli paljolti kasvottoman omistuksen lippulaivat, työeläkeyhtiöt.

Kuka päätti viime kädessä työeläkeyhtiöiden linjasta? Yhtiöiden johtajat ja esimiehensä hallitukset.

Suurimpien työeläkeyhtiöiden hallituksissa määräenemmistö hallituksen jäsenistä on yritysjohtajia. Loput ovat EK:n palkkarenkejä sekä ay-johtajia. Työeläkeyhtiön kannan siihen, kuka valitaan yritysten hallituksiin johdon esimieheksi, päättävät paljolti nuo samat työeläkeyhtiön hallituksessa olevat johtajat. Niin piiri pieni pyörii.

Olli Pusa
yhteiskuntatieteiden tohtori dosentti, vakuutusmatemaatikko, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat