Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkkeelle siirtymisestä käydään tiedotussotaa

Mielipide
 
Anna-Maija Lehto

Ensimmäiset tilastot eläkkeelle siirtymisestä viime syksyn eläkeneuvottelujen jälkeen on nyt julkaistu. Tilastot näyttävät paljon paremmilta kuin ennakoitiin.

Eläkkeellesiirtymisiän odote 25-vuotiaalle on noussut 61,2 vuoteen. Vauhti on kova, sillä nyt olisi vielä kymmenen vuotta aikaa alkuperäiseen tavoitteeseen (62,4). Jos ikäraja nousee joka vuosi 0,3 vuotta, päästään odotteessa 64,2 vuoden eläkkeellesiirtymisikään vuoteen 2025 mennessä. Tämä ylittäisi tavoitteen selvästi.

Kehitys oli nähtävissä jo aiemmin, mutta eläkeuudistusta syksyllä 2013 pohtinut työryhmä ei halunnut uskoa siihen, vaan piirsi omat ennustekuvionsa. Niissä odote olisi pudonnut heti alkuun ja sitten jatkanut hyvin matalalla kasvulla. Näin ei sitten käynytkään.

Työssä jatkamista voidaan tutkia myös työllisyystilastojen avulla. Ikääntyneiden työllisyysasteet ovat kasvaneet tasaisesti, vaikka Suomessa on ollut selviä vaikeuksia työllisyyden ylläpitämisessä. Nyt 55-vuotiaista on töissä 74 prosenttia, 60–64-vuotiaista 44 prosenttia ja 65–69-vuotiaista 13 prosenttia. Parikymmentä vuotta sitten (1994) vastaavat osuudet olivat 49, 17 ja 5 prosenttia.

Huikeaa kasvua selittää se, että väestön terveydentila ja halukkuus jatkaa työssä ovat parantuneet. Lisäksi vuoden 2005 eläkeuudistus tukki tehokkaasti väylät ennenaikaiselle eläkkeelle. Esimerkiksi työttömyysputket käytännössä poistuivat.

1990-luvun alkupuolella laskettiin, että vain yksi kymmenestä jäi normaalisti vanhuuseläkkeelle. Nyt niin tekee jo seitsemän kymmenestä. Tätä ei ehkä muisteta, kun ihmetellään, miksi ikääntyneissä on niin paljon työttömiä. He olisivat vanhoilla säännöillä päässeet työttömyysputkeen tai muuten varhaiseläkkeelle.

Eläkkeelle siirtymisestä käydään Suomessa kovaa informaatiosotaa. Eläkeiän alarajan nosto haluttiin viedä läpi, vaikka monet tutkimukset ja tilastot näyttivät joustavan eläkeiän riittävän tavoitteiden saavuttamiseen. Muutoshalussa tuotiin esiin aina uusia argumentteja.

Erään väittämän mukaan elinikä kasvaa niin nopeasti, että eläkeiät eivät pysy mukana. Eläketurvakeskuksen tutkimusten mukaan työllisen ajan odote on kuitenkin noussut samassa tahdissa kuin eliniän odote.

Toinen väite on, että Suomi on jäljessä muista Pohjoismaista ikääntyneiden työllisyydessä. On totta, että Ruotsi on meitä edellä, mutta vertailu Ruotsiin ei ole aivan reilua. Ruotsissa ikääntyneiden työllisyys on useammin osa-aikaista kuin Suomessa. Myös lainsäädäntö vaikuttaa, sillä Ruotsissa ikääntyneiden irtisanomissuoja on parempi.

Monissa ammateissa on mahdotonta jatkaa yli 63-vuotiaaksi. Nyt on kuitenkin päätetty, että Suomessa kaikkien on jaksettava. Vuonna 2025 eläkkeen alaraja on 65 vuotta.

Jos ikääntyneiden työttömyys huolestuttaa, voidaan varautua siihen, että ongelma vain pahenee. Raskaissa töissä kaiketi pääsee eläkkeelle varhemmin, mutta töiden raskaus pitää pystyä osoittamaan. Ei ole ollenkaan varmaa, että kunnon kriteereitä löydetään mistään.

Anna-Maija Lehto
työelämän tutkija, dosentti
Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat