Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Geenitekniikka luotettavampi kuin vanhat jalostustavat

Mielipide
 
Jouko Tuomisto

Olli Tammilehto peräänkuulutti (HS 12. 2.) toksikologien roolia muuntogeenisten tuotteiden turvallisuustutkimuksessa.

Biologiset materiaalit ovat ongelma, koska menetelmät on kehitetty kemikaaleille. Toksikologialle on keskeistä annosvasteisuus, eli mitä suurempi annos, sitä todennäköisempi on haitta. Niinpä kymmenen grammaa alkoholia ei juuri haittaa, sata grammaa on hengenvaarallinen ja 300 grammaa tappaa melko varmasti. Annosvasteisuus osoitetaan eläinkokeissa useilla annoksilla.

Ravintoa on vaikea tutkia samoilla periaatteilla, ja voidaan tutkia vain "normaaliannoksia". Kun vaikutusta ei voi tehostaa suurentamalla annosta, ongelmana on saada harvinainen haittavaikutus haaviin. Haittojen syntymekanismien perinpohjaiseen ymmärtämiseen perustuva muuntogeenisten tuotteiden riskinarviointi onkin luotettavampaa kuin annosvasteisuuteen perustuva.

Näitä tutkimuksia rahoittaa myös EU, ei vain teollisuus.

Geenejä on muunneltu niin kauan kuin kasveja ja eläimiä on "jalostettu". Mäyräkoiran geenit ovat ilmiselvästi erilaiset kuin suden. Jalostus on perustunut valikoimiseen, mutta kasvien muuntelua on lisätty käyttämällä säteilytystä ja solumyrkkyjä.

Olisi järkevämpää pelätä vanhoja jalostustapoja enemmän kuin geenitekniikkaa, jossa tiedetään, mitä tehdään. Ero on kuin pallolaajennuksen ja avosydänkirurgian ero. Maallikko voi kysyä, eikö pallolaajennus ole vaarallista, kun kirurgi ei näe, mitä tekee. Tosiasiassa kuitenkin pallolaajennus on turvallista juuri siksi, että siinä tehdään vain se, mikä tautitilan kannalta on olennaista. Siinä ei stressata koko elimistöä, kuten avosydänkirurgiassa väistämättä tapahtuu.

On selvää, että jokainen kehitetty tuote on tutkittava hyvin. Sataprosenttisen turvallisia tuotteita ei maailmassa ole, mutta geenimuuntelu on varmasti turvallisempaa kuin jalostus vanhoilla karkeilla keinoilla.

Jouko Tuomisto
toksikologian professori
eläkkeellä, Kuopio

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat