Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nobelisti Ragnar Granit oli Ruotsin kansalainen

Mielipide
 
Touko Perko

Kysymys siitä, oliko Ragnar Granit suomalainen nobelisti (HS Mielipide 8. 2.), tuntuu olevan iäisyyskysymys. Tämä on toisarvoista. Pääasia on, että tehdään Nobel-tasoista tutkimusta, joka sitten stimuloi nobelistin kotimaan muuta tutkimusta.

Tulkintani on, että kun Granit oli fysiologian palkinnon vuonna 1967 saadessaan ollut jo pitkään Ruotsin kansalainen, Nobel-päättäjät käsittelivät häntä ruotsalaisena, ja sellaisena hänet myös tilastoitiin. Tämä ei tarkoita, että Granitin suomalaisia juuria vähäteltäisiin. Fakta on, että hän teki palkitut keksintönsä Helsingin yliopistossa, mutta siirtyi pian tämän jälkeen vuonna 1940 sodan jaloista Tukholmaan, jossa oli tarjolla hienot tutkimusedellytykset.

Nobel-tasoinen keksintö vaatii usein pitkän takomisvaiheen, jonka jälkeen siitä kehittyy sellainen ihmiskuntaa hyödyttävä keksintö, jota Nobelin testamentti edellyttää. Takomisvaiheensa, joka kesti 21 vuotta, Granit teki Karoliinisen instituutin neurofysiologisen laitoksen johtajana, jossa hän – Nobel-palkintojen kotikentällä – pystyi myös lobbaamaan keksintöään.

Granitin Nobel-urasta väitelleen Timo Vilénin mukaan se, että nobelistiksi ehdotettu on ruotsalainen, on edistänyt selvästi tietä loppusuoralle. Näin Vilén arvelee myös Granitin osalta käyneen.

Kukaan suomalainen ei esittänyt Granitille Nobelin palkintoa, mikä voidaan tulkita niin, että Granit oli kääntänyt selkänsä Suomelle ja etsi kontakteja tieteen suurmaihin. Vähän samasta kertoo Granitin suhde Suomen Akatemiaan, joka perustettiin vuonna 1947 keskeisesti aivoviennin torjumiseksi. Granitia houkuteltiin akateemikoksi, mutta hän ei kiinnostunut, vaikka olisi voinut johtaa Tukholman laitostaan kuten matemaatikko Rolf Nevanlinna hoiti professuuriaan Zürichissä.

Jaakko Malmivuo kirjoitti (HS Mielipide 8. 2.), että Granit sai palkintonsa vasta siirryttyään eläkkeelle, koska oli virkansa puolesta Nobel-komitean jäsen eikä siten voinut myöntää palkintoa itselleen. Näin ei ollut. Granit oli ehdolla jatkuvasti vuodesta 1946 alkaen. Hän oli lähellä päätöksentekoa, mutta ei siihen osallistunut.

Touko Perko
dosentti, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat