Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi ei voi muuttaa olosuhteita, joissa hän elää

Mielipide
 
Miia Pitkänen

Viranomaistoimintaa koskeva oikeuskäsittely virkavelvollisuuden rikkomisista 8-vuotiaan lapsen kuolemaan liittyen nostaa esille lapsen kaltoinkohtelun tunnistamattomuuden. Keskusteluissa kysytään, miksi lapsen hätää ei huomattu.

Ammatillisessa työssä kukaan ei tietoisesti halua ohittaa lapsen hätää. Lapsen kohtaama kaltoinkohtelu on ilmiönä laaja ja sen tunnistaminen edellyttää osaamista.

Haasteena on kaltoinkohtelun piiloutuminen kodin yksityisyyteen. Työntekijä on aina hänelle kerrotun tiedon varassa. Totuuden tietävät vain lapsi ja vanhempi. Ratkaisevaa onnistumisessa on lapsen, vanhemman, asiaan liittyvien läheisten ja kaikkien ammattilaisten tietojen yhdistyminen.

Lapsi on aikuisen varassa kaltoinkohtelun havaitsemisessa. Työntekijän vaativana tehtävänä on rakentaa kokonaiskuva lapsen kokemuksista ja vaikutuksista. Kaltoinkohtelun käsite pitää sisällään niin fyysisen kuin henkisenkin väkivallan sekä laiminlyönnin eri muodot, kuten kielteisen suhtautumisen lapseen ja rakkauden epäämisen.

Lapselle kaltoinkohtelun seuraukset ovat aina vakavia. Käsitys omasta arvottomuudesta murentaa pohjan hyvältä lapsuudelta.

Auttamisjärjestelmä painottaa korjaamista, muu työ näkyy helposti pelkkinä kustannuksina. Juuri ennalta ehkäisevä työ olisi lapselle arvokasta. Lapsen näkökulmasta hänen hätänsä koskettaa liian myöhään.

Perheiden palveluista neuvola, päivähoito ja koulu ovat aitiopaikoilla. Tarvitaan rohkeutta kysyä, uskallusta puhua ja mahdollisuutta kuulla. Nopeissa kohtaamisissa mikään näistä ei mahdollistu. Liian nopeatempoiseen auttamisjärjestelmään häviää joskus tunnistettukin hätä.

Lapsi ei aktiivisesti vaadi itselleen apua. Pelkästään lastensuojelun ratkaisuilla lasten kaltoinkohtelua ei voida poistaa, eivätkä lapset selviä kaltoinkohtelusta vain tunnistamisen avulla. Tarvitaan ammatillista apua kokemusten käsittelemiseen ja pysähtymistä lapsen tiedon äärelle, tukea lapselle ja vanhemmalle.

Lapsen kaltoinkohtelu on inhimillisestä, kananterveydellisestä ja yhteiskunnallisesta näkökulmasta katsottuna ilmiö, jonka poistamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen. Päätöksenteossa on huomioitava, että lasten ja perheiden palveluihin kohdistuvat tiukennukset sekä puutteellinen resursointi heijastuvat lopulta myös lasten kaltoinkohtelun yleisyyteen ja sen seurausten vakavuuteen.

Vastuu lapsen turvallisista kasvuolosuhteista on yhteinen.

Miia Pitkänen
kehittämispäällikkö
Ensi- ja turvakotien liitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat