Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nettiaikakauden korkeakoululle olisi nyt tilaus

Mielipide
 
Ville Saarikoski

Aikanaan ihmettelin, miksei nettiä saatu kännykkään. Väittelin aiheesta vuonna 2006. Nyt olen vuodesta 2011 ihmetellyt, tutkinut ja käytännössä kokeillut, miksei suomalaista koulua saada nettiin.

Helsingin yliopiston rehtori Jukka Kola ja Itä-Suomen yliopiston rehtori Jukka Mönkkönen ovat huolissaan (HS Vieraskynä 14. 2.) siitä, että opetus on meillä Suomessa hyvin sirpaleista. Näin on. Samaa kurssia opetetaan esimerkiksi useassa eri ammattikorkeakoulussa ja jokaisessa jopa viidellä eri paikkakunnalla. Ammattikorkeakoulun hallituksissa istuvat kunnallispoliitikot haluavat varmistaa opetuksen paikallisuuden.

Viime aikoina maailman parhaiden yliopistojen ilmainen verkko-opetus on nostanut suosiotaan. Edelläkävijäopiskelijat, -opettajat ja -yrittäjät ovat löytäneet toisensa netissä. Suomalaiset yhteisöt liikkuvat jo pieninä laumoina maailman verkkokursseilla. Yksittäisellä kurssilla voi olla jopa kymmeniätuhansia opiskelijoita.

On hiukan hämmentävää, että parhaiden suomalaisten yliopistojen ilmainen verkkokurssitarjonta on käytännössä olematonta. Parhaaksi arvioidut suomalaiset yliopistot eivät näytä tässä kisassa pärjäävän.

Saattaisiko sittenkin olla niin, että koko suomalainen yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmä on rakenteistaan ruostuva teollisen aikakauden institutionaalinen jäänne?

Tulevilla päättäjillä voi olla edessään melkoisen iso uudistamissavotta, kun he joutuvat pohtimaan, miten suomalainen yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmä saadaan tietoyhteiskuntakelpoiseksi. Kummallista on erityisesti se, että suomalaisella opettajalla ei ole oikeutta myöntää tutkintoon johtavia opintopisteitä instituution ulkopuolella. Esimerkiksi lääkärillä on reseptin kirjoitusoikeus riippumatta siitä, missä hän on töissä. Yksittäiset opettajat, opiskelijat tai yrittäjät eivät voi perustaa uudenlaista nettiaikakauden korkeakoulua. Laki ei sitä salli.

Ihmettelen, miten ihmeessä suomalainen koulutusvienti voidaan saada vauhtiin, kun yrittäjyys on koulumaailmassa puristettu marginaaliin.

Ville Saarikoski
hallituksen puheenjohtaja
Suomen strategisen
johtamisen seura
liiketalouden yliopettaja
Laurea-ammattikorkeakoulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat