Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hintakorivertailut kaipaavat digitalisointia

Mielipide
 
Juhani Jokinen

Paavo S. Vepsä esitti (HS Mielipide 12. 2.), että Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) tulisi käynnistää jatkuvat päivittäistavaroita koskevat hintakorivertailut.

KKV tunnistaa kuluttajien tarpeen saada tietoa eri ruokakauppojen hinnoista ja ymmärtää heidän vaikeutensa hintojen vertailussa. Viranomaisen toteuttamat hintakorivertailut – sellaisina kuin niitä perinteisesti on tehty – eivät kuitenkaan enää välttämättä vastaa kuluttajien tarpeita.

Hintakorivertailuihin on perinteisesti kerätty tiettyjä yleisiä keskivertotuotteita, jotka eivät edusta riittävän hyvin kauppojen laajaa ja monipuolista tuotevalikoimaa eivätkä kuluttajaryhmien eriytyneitä mieltymyksiä. Hinta ei myöskään ole ainoa kuluttajia kiinnostava asia, vaan valintoihin vaikuttavat myös tuotteiden ominaisuudet, kuten alkuperä ja laatu. Hintakorivertailuja paremmin kuluttajaa voisivat palvella esimerkiksi digitaaliset sovellukset, joiden avulla hän saisi tietoa juuri niistä tuotteista, jotka ovat hänelle itselleen tärkeitä.

Perinteisten hintavertailujen sijaan KKV voi olla mukana tuottamassa sellaista kuluttajainformaatiota, joka tarjoaa kuluttajille välineitä vertailujen tekemiseen ja lisää heidän tietoaan kaikista niistä tekijöistä, joista tuotteen kokonaishinta muodostuu. Näin edistettäisiin paitsi hintojen muodostumisen läpinäkyvyyttä myös kilpailua.

Jo nyt internetissä on kuluttajien vapaasti käytettävissä runsaasti tuote- ja hintatietoa sekä erilaisia hintavertailukoneita. Yritysten vastuulla on tarjota selkeää hintainformaatiota. Hinnat tulee kertoa niissä kanavissa, joissa kuluttaja tekee vertailuja.

Juhani Jokinen
pääjohtaja
Kilpailu- ja kuluttajavirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat