Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko ammattiin opiskelevilta helpompi leikata?

Mielipide
 
Musa Jallow

Lukioverkoston harventamisesta käydyssä keskustelussa on unohdettu puolet toisen asteen koulutuksen nuorista. Nyt toisen asteen koulutuksesta leikattavasta 260 miljoonasta eurosta peräti 195 miljoonaa euroa kohdistuu suoraan ammatilliseen koulutukseen. Tämä on noin 20 prosenttia koulutuksen koko rahoituksesta.

Lukioverkostoa nyt vavisuttava muutos on sama, jonka ammatilliset oppilaitokset kokivat jo 2000-luvun alussa. Ammatillisen koulutuksen lähiopetustuntien määrä on laskenut huomattavasti eikä oppilaitosten toimipisteitä ole monissa kunnissa ollut enää vuosiin.

Nyt kauhistellaan sitä, miten 16-vuotias lukiolainen joutuu pakon edessä muuttamaan opintojensa perässä. Ammatillisessa koulutuksessa tämä on ollut täysin normaali tilanne jo vuosikaudet: tuhannet nuoret ammattikoululaiset muuttavat omilleen opintojensa alussa.

Petri Karisma ehdotti kirjoituksessaan (HS Mielipide 8. 2.) ammatillisen koulutuksen typistämistä kahteen vuoteen akateemisia aineita karsimalla.

"Akateemiset" aineet tässä tapauksessa tarkoittavat muun muassa äidinkieltä, englannin opiskelua ja matematiikan perusteita. Tutkintoa lyhentämällä toivotaan säästöjä ja parempaa opiskelumotivaatiota.

Emme elä enää missään Impivaaran metsässä, jossa pelkällä sujuvalla työkalujen käsittelyllä pärjätään läpi työuran. Karsimalla yleissivistäviä aineita ammatillisesta koulutuksesta nuorilta viedään tasa-arvoiset mahdollisuudet jatko-opiskeluun ja uudelleenkouluttautumiseen.

Yleissivistävät aineet antavat nuorille myös tärkeitä taitoja, joita tarvitaan yhteiskunnassa täysivaltaisesti toimimiseen.

Samalla kun lukioon iskevät leikkaukset herättävät tunteita, ammatillisen koulutuksen laadusta ja tasosta ollaan valmiita tinkimään koko ajan. Onko kyynistä ajatella, että tämän taustalla on vanhanaikainen ajatus kahden kerroksen väestä?

Koulutuksella on mahdollista sekä lisätä että vähentää eriarvoisuutta yhteiskunnassa. Ei luulisi olevan epäselvää, kumpi tie Suomessa kannattaisi valita.

Musa Jallow
vt. puheenjohtaja, Suomen
ammattiin opiskelevien
liitto – SAKKI

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat