Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset kuluttavat edelleen

Mielipide
 
Timo Nieminen

Salkunhoitaja Hannu Angervuo totesi (HS Talous 15. 2.), että "suomalaiset ovat lopettaneet kuluttamisen". Hän viittasi kaupan keskusliikkeiden myynnin hienoiseen vähenemiseen.

Tosiasiassa kulutamme edelleen. Yleisesti hyväksyttyjen näkemysten mukaan suomalaisten henkeä kohden laskettu kulutus ylittää moninkertaisesti maapallon kestokyvyn.

Talousahdinko tuo mielenkiintoisella tavalla näkyviin yhteiskuntamme perustavanlaatuisen ristiriitaisuuden: luonnontieteellinen tutkimus on 1970-luvulta asti osoittanut, että kulutustasomme on täysin kestämätön ja tulee suurella todennäköisyydellä johtamaan yhteiskuntiamme ylläpitävien ekosysteemipalveluiden romahtamiseen jo lastemme elinaikana.

Kuitenkin talousjärjestelmämme ja sen mukana yhteiskuntamme tarjoamat palvelut ovat täysin riippuvaisia jatkuvasti kasvavasta kulutuksesta.

Kummasta luovumme mieluummin: rikkaiden teollisuusmaiden aktiiviväestön hulppeasta elintasosta vai tulevaisuudestamme lajina? Kaikki merkit viittaavat jälkimmäisen vaihtoehdon toteutumiseen.

Timo Nieminen
filosofian tohtori, Hämeenlinna

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat